Никола Пилић одушевљен новим подвигом свог ученика: Предиван успјех и тешко достижан рекорд

Дејан Марић
Никола Пилић одушевљен новим подвигом свог ученика: Предиван успјех и тешко достижан рекорд

МИНХЕН - Тениски отац Новака Ђоковића, Никола Пилић, рекорд свог ученика по броју седмица проведених на врху АТП листе је описао као предиван успјех, додајући како ће тај резултат бити тешко достижан у деценијама које слиједе.

Ноле је четири и по године “учио занат” код Никија, потом је запловио у професионалне воде и направио каријеру за понос. Данас ће започети 311. недјељу на АТП трону, чиме ће прескочити Роџера Федерера. Ако се зна да је српски ас освојио и 18 гренд слемова, да има највише мастерса, бољи међусобни скор у односу на Федерера и Рафаела Надала... јасно је зашто је најозбиљнији кандидат да, када окачи рекет о клин, буде најбољи тенисер свих времена.

- Број седмица на првом мјесту АТП листе је јако битан резултат, барем једнако битан броју гренд слем титула. Ко год је направио 311 седмица на броју један, то је велики, огроман успјех, без обзира на то како се тај играч зове. Тешко да ће неко у сљедећим деценијама моћи да престигне тај резултат. Како се спорт мијења, барем наредних десет година неће бити неког новог Новака, Роџера или Рафе. Ово је предиван успјех. И не само то, Ђоковић ће у мјесецима који слиједе и поправити садашњи рекорд. Опет кажем, с обзиром на то како се ствари “намјештају”, биће тешко оборити овај рекорд - изјавио је Пилић за “Глас Српске”.

Тениски лисац је додао да је Новак врло рано скренуо пажњу на себе, те да је знао да ће бити велики играч. Пилић се подсјетио да је за Ернеста Гулбиса, у тренутку када је он имао 16,5 година, рекао да је топ 10 калибар, те да је тај резултат и остварио деценију касније. За Ђоковића, пак, није давао такве оцјене.

- Нисам тада могао да кажем хоће ли бити број 1, број 3 или број 10. Али, врло рано је почео да осваја трофеје, са само 16 година је узео Европско првенство у синглу и дублу. Већ тада сам видио да је изузетан спортиста, да су његов карактер, глава и фокус невјероватни. Моје искуство дуже од пола вијека ми је говорило да ће бити прави играч. Знате, тенис је врло компликован спорт, а таленат конгломерат 16 компоненти. У Новаку сам видио много њих. Све што је до сада направио у каријери је чудо - јасан је наш саговорник.

Многи су фасцинирани Ђоковићевим ритерном. Неки величају његов “нови сервис”. За Пилића су, пак, неки други параметри кључ Нолетовог успјеха:

- Морална, психичка снага, карактер и расуђивање. То су ствари које издвајају Новака. Када он игра у шестој брзини, најбољи је на свијету.

На крају разговора Пилић се осврнуо на хајку на његовог ученика. Сваки његов потез је под лупом, критике су све јаче, а признања за остварено на терену готово и не постоји у западним медијима.

- Тај западњачки мејнстрим ме нервира. У односу на Федерера и Надала, Ђоковић добија премало пажње и простора с обзиром на оно што је до сада постигао - закључио је Пилић.

Само да остане здрав

На питање која је Ђоковићева крајња граница, Пилић је одговорио да то нико не зна, уз поруку да је најбитније да остане здрав.

- То је моја жеља, да га у наредне три сезоне мимоиђу повреде, а онда ћемо послије тога сви бити пуно паметнији. Новак у мају слави 34. рођендан и, с обзиром на то да је физички добро припремљен и да је професионалац, вјерујем да је у сљедеће три године у стању да направи пуно тога. Он има све што је потребно за то, квалитет и као човјек и као играч - јасан је Пилић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана