Немања Матић - тихи херој модерног фудбала

Дејан Марић
Немања Матић - тихи херој модерног фудбала

МАНЧЕСТЕР - Упорност, инат, вјера у себе, неоспоран квалитет и одбијање да се преда када је све против њега, учинили су Немању Матића једним од најбољих везних фудбалера планете. Пут до звијезда неријетко је био посут трњем, што даје посебан шмек причи о српском асу из Манчестер јунајтеда.

Матић данас игра најбољи фудбал у каријери. Зналачки диригује игром великана са “Олд Трафорда”. Хвалоспјеви се нижу као на траци, а када вас константно хвали ваш тренер, онда је то знак да свој посао стварно радите добро. Оно што Немања даје Јунајтеду најбоље је осликано у опису на званичном сајту “црвених ђавола”.

- Матић је дефиниција тихог хероја у модерном фудбалу, тип играча који тим чини јачим, са минимум драме, али са максималном ефикасношћу - наводи се на сајту.

Сам Немања је и те како задовољан и срећан. На терену ужива, игра бриљантно, а чињеница да је у жижи му прија.

- Ако је Оле рекао да играм добро, онда је тако. Тренер ми вјерује и хвала му на томе. Не знам да ли је ово моја најбоља форма икада, али знам да сваки дан покушавам да напредујем и екипи донесем нешто ново. Физички се осјећам сјајно. Играм са много самопоуздања. То је јако важно - изјавио је Матић за клупску телевизију.

Дугоноги везиста живи бајку на “Олд Трафорду”, међутим, током каријере није све било бајковито. И када год је наилазио на препреку, проналазио је начин да је прескочи.

За “бубамаром” је почео да трчи у родном Врелу. Потом је с успјехом наступао за Обреновац 1905, након чега му се остварио дјечачки сан, да пређе у Црвену звезду. Црвено-бијели дрес носио је четири сезоне, да би га одговорни на “Маракани” прогласили недовољно талентованим. Чак се опробао и у Партизану. Ни кратка епизода у Хумској, пак, није била довољна да покаже колико вриједи.

Матић је, са свега 16 година, дошао на раскрсницу. Један пут је водио у предају, а други је био заобилазница. Одабрао је другу опцију и преко Јединства из Уба и Колубаре стигао до Кошица. Епизода у Словачкој за неке би била само утјешна награда, али за њега је била одскочна даска. Током двије сезоне за “жуто-плаве” је одиграо 70 утакмица, скренуо пажњу великана, међу којима је био и Челзи, који га је потписао за 1,67 милиона евра. Чинило се тада да је Матић коначно успио. “Плавци” су га прво послали на каљење у Витесе и, када се очекивало да добије прилику на “Стамфорд Бриџу”, судбина се још једном поиграла са њим. Морао је опет да бира заобилазницу, те је авантуру наставио у дресу славне Бенфике.

У Лисабону се врло брзо изборио за мјесто под сунцем. Међу “орловима” не само да је играо добро, него је доминирао, натјеравши челнике Челзија да признају грешку. “Плавци” су га продали за пет милиона евра, а двије и по године касније откупили за пет пута већу суму. Очекивања је оправдао, освојио двије титуле и Лига куп, прије него ли га је пут одвео у црвени дио Манчестера.

У прве двије сезоне био је стандардан, али је током актуелне кампање пао у други план. Млади Скот Мектоминеј све чешће је добијао шансу. Минутажу је морао да дијели и са Фредом. И све је “мирисало” на растанак. Медији су чак спекулисали да је прелазак у Интер готова ствар.

А онда је Србин, из ината, опет доказао да је потцијењен. Како је сам открио, ћутио је, трпио, вриједно тренирао и чекао шансу. А када ју је дочекао, објеручке ју је прихватио. Изборио се за мјесто у првом тиму у којем, заједно са Полом Погбом и Бруном Фернандешом чини трилинг везиста. И док су Француз и Португалац ту да поберу ловорике, Немања иза њихових леђа одрађује лавовски дефанзивни посао.

И не само то, на мечу против Брајтона одиграним у уторак био је зачетник сјајне акције коју је голом крунисао Фернандеш. Бруно је био у жижи, међутим, ново врхунског издање српског аса није прошло неопажено.

- Сви причају о Погби и Фернандешу. Али шта је са Матићем? За мене је он био играч утакмице - поентирао је некадашњи ас Јунајтеда Патрис Евра.

Слично је било и на посљедњем мечу са Борнмутом (5:2) на којем је српски ас сјајно чувао леђа разиграном Погби и Фернандешу, а Јунајтед пропустио прилику да до врха напуни мрежу гостију. Ипак, нова побједа орасположила је навијаче, који су еуфоричнији него икад у постфергусоновој ери. Са Матићем у тиму!

Хуманиста

Немања Матић није само велики фудбалер, него и велики човјек. Своју хуманост је исказивао и и даље исказује у многим акцијама, али о томе не жели да прича. Када је дјечак Душан Тодоровић морао на лијечење у Барселону, на рачуну је недостајала 71.000 евра. Матић је тада реаговао и уплатио потребан новац. Сваки пут када дође у родно Врело, Немања обиђе продавнице и уплати све дугове локалних мјештана. Он је помогао и у обнављању локалне цркве, стадиона... А то је само дио хуманитарног рада за који јавност зна.

Дефанзивни зид

Овосезонска статистика савршено осликава Матићев допринос одбрани Манчестера. Наиме, “црвени ђаволи” су током ове кампање без Србина  одиграли 25 утакмица и у само њих шест су сачували мрежу. А када је Немања на терену, Јунајтедов дефанзивни зид је готово непробојан - од 23 сусрета мрежа је остала нетакнута у чак 16 наврата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана