На помолу проширење регионалног такмичења: Друга АБА лига са 16 клубова

Г.С.
На помолу проширење регионалног такмичења: Друга АБА лига са 16 клубова

БАЊАЛУКА - Пета сезона Друге АБА лиге требало би да броји 16 клубова што је за два више у односу на прошлу када се 14 екипа борило за титулу, а Студентски центар подигао пехар.

Коначан број учесника као и њихова имена још нису познати мада влада велико интересовање екипа за наступ у другом разреду регионалног такмичења. Планирано је да екипе које су прошле сезоне заузеле позиције од другог до деветог мјеста на крају лигашког дијела такмичења аутоматски добију позивницу док ће осталих шест мјеста бити попуњено екипама које су пласман обезбиједиле у првенствима својих држава, а биће подијељене три специјалне позивнице које наводно коштају 50.000 евра. Интересовање за њих већ су исказали Вршац и Кавадарци као и неколицина других екипа које би жељеле да се окушају у регионалном такмичењу на простору некадашње СФРЈ.

Уколико друга АБа лига буде бројала 16 екипа БиХ би требало поново да има три представника, а то су Борац, Спарс и Широки. За сада је извјесно да ће Бањалучани и Сарајлије бити чланови такмичења у новој сезони чак и ако оно буде бројало 14 екипа док је једино статус Широкобријежана под малим знаком питања јер лиге није дефинитивно проширена за два тима иако постоје индиције да ће бити управо тако.

С обзиром на позитивна искуства из прошле сезоне када су утакмице одигране у балонима исти принцип требало би да буде примијењен и наредне јесени. Била би играна три балон турнира по пет кола након чега би услиједило четвртфинале, полуфинале и финале, а у овој фази биле би игране двије утакмице баш као што је то био случај прошле сезоне. Тако би клубови имали много више времена за наступе у домаћим шампионатима и не би губили много времена на путовањима. Уједно, треба очекивати да све утакмице поново буду у директном телевизијском преносу што је додатно допринијело популаризацији Друге АБА лиге.

Ипак, све ово тек треба да буде потврђено на скупштини АБА лиге која руководи и Другом лигом.

Богдановић међу идеалнима

АБА лига изабрала је идеалну петорку такмичења у част 20 година постојања такмичења. У њој су се нашла двојица бивших играча Партизана Богдан Богдановић и Јан Весели, те некадашњи бек Црвене звезде Маркус Вилијамс. Поред њих петорку чине још Кит Ленгфорд и Крунослав Симон. Вилијамс је осим Звезде играо и за Будућност у АБА лиги, Ленгфорд је носио дрес Макабија из Тел Авива у шампионској сезони 2011-12, док је Симон десет година наступао за Загреб.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана