Mozzart: Може ли ово прољеће на моћну Звезду да замирише?

ГС
Mozzart: Може ли ово прољеће на моћну Звезду да замирише?

Српски шампион вечерас против Хофенхајама (18.55) игра за математички пролаз и потврду вриједности, а за све оне који вјерују да Звезда вечерас побјеђује, Mozzart нуди квоту од 2.95.

Од оног мучног утиска у Тирани, до тактичког перфекционизма у Генту - то је рута коју је прошла Црвена звезда током овогодишње европске одисеје, на коју није стављена тачка, већ само зарез.

Послије три везане побједе у Лиги Европе и чишћења белгијског представника, екипа Дејана Станковића вечерас против Хофенхајама (18.55) игра утакмицу од које је не зависи живот, али... Да, црвено-бели послије осам везаних побједа, од тога три европске, имају лијепу шансу да се потврде и најаве да наредно прољеће може да замирише на моћну Црвену звезду.

Најмање 2 гола на мечу – квота 1.25

Први поглед на вечерашњи догађај јасно каже: црвено-бели играју за математички пролаз у нокаут рунду, 15. европско прољеће у клупској историји, потенцијални бонус од 570.000 евра и нове бодове за УЕФА коефицијент. Међутим, дуел против Хофенхајама доноси много, много више. Црвена звезда је од укидања санкција, почев од оног гостовања Ксамакса августа 1995. године, извојевала само осам побједа у дуелима са клубовима из ТОП пет најјачих европских лига.

Падали су Мец, Лестер, Кјево, Селта, Рома, два пута Келн и на крају Ливерпул, као у том тренутку некрунисани првак Старог континента. Онај Кајзерласутерн, дело Дејана Станковића играча, био је 1996. године друголигаш у узлазној путањи. Јасно је онда због чега вечерашње гостовање богатог бундеслигаша може да представља још једну потврду великог раста црвено-белих. И најаву да се српски шампион неће задовољити учешћем у нокаут фази, већ показати знакове да је сазрио за нешто мало више. Макар битисање у Европи до марта.

Неријешено или побједа Звезде у првом полувремену – квота 1.29

Еуфорија изазвана првим тријумфом на тлу Белгије, у режији Његоша Петровића и Немање Милуновића, и поврх свега одличне тимске партије, спласла је под пљуском великих кадровских проблема Црвене звезде. Видјело се то и по изразу лица Дејана Станковића, током уводног дијела званичне конференције за медије. Није јавно рекао, али је врло тихим гласом млади тренер црвено-белих ставио свима до знања да му је примарни план игре пропао. Оног тренутка када су за утакмицу против Хофенхајама отпали повријеђени Мирко Иванић и „специјалац" Алекса Вукановић. Још када се томе дода одсуство Милана Родића и уморног до границе пуцања Александра Катаија.

Много непознаница има Дејан Станковић, баш колико и питања носи вечерашња утакмица. Није никакво епохално откриће констатација да је Хофенхајм боља екипа од Црвене звезде. Квалитетнија, исклесана у јачем такмичењу и надасве бржа. Али не и непобједива. Хоф је у Београд стигао у великим проблемима, послије седам утакмица без побједе у Бундеслиги. Постоје бројне опције, али је јасно да ће Дитер Хенес калкулисати и да ће гледати да, прије свега, не изгуби битку на највећем српском стадиону.

Чак и ако изведе мјешовит састав, млади стручњак на клупи Нијемаца имаће на тој клупи играче који ће у тренуцима „ломилице" моћи да направе разлику. Тако су прије седам дана, на Крамарићев суви квалитет, стисли гас и појачаним ритмом сломили Слован из Либереца. Мада нису бриљирали.

Бар један тим неће постићи гол у првом полувремену – квота 1.20

Тренер црвено-белих Дејан Станковић је до сада показао да зна да плива у мутној води кадровских проблема и недефинисане снаге ривала. Различитом стратегијом стигао је до максимале против Гента, лимитирао је и физичку снагу чешког представника, био у животу више од сат времена у Њемачкој. А тада је Хофенхајм много боље изгледао. Само све има свој почетак и крај, па тако и Станковићево извлачење максимума из постојећег кадра и тражење алтернативних рјешења... Остала је Црвена звезда и без Вукановића, што значи да ће стручни штаб српског шампиона морати да измисли нешто ново. Па шта уради...

Има још једна битна ствар. Црвена звезда неће јурити тријумф од три гола разлике, што је негде наговијестио и Дејан Станковић у најави утакмице.

„Ја сам човек реалиста. Ако желимо побједу од 3:0 то значи да бисмо морали много да ризикујемо. Да се подигнемо горе... Не знам да ли да кажем оно што мислим.... Мораћемо да имамо котролисани ризик и прије свега да будемо компактни", рекао је бивши ас Интера и Лација.

 

И за крај још једна статистичко-историјска ставка: претходни пут Црвена звезда је стигла до европског прољећа тријумфом над Келном почетком децембра 2017. године. Сигурни смо да нико не би имао ништа против да се репризира тај резултат.

 

Црвена звезда би прошла даље, стигла до осам бодова на УЕФА листи за ову сезону, и изједначила подухват чете Владана Милојевића из поменуте 2017. године. Најавила би побједом против бундеслигаша нове велике и лијепе ствари...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана