Моника Селеш - принцеза тениса са тужном животом причом VIDEO

Г.С.
Моника Селеш - принцеза тениса са тужном животом причом VIDEO

Прије 28 година на четвртфиналу тениског меча у Хамбургу Монику Селеш је ножем убо навијач Штефи Граф.

Моника Селеш рођена је 1973. године у Новом Саду. Тенисом је почела да се бави када је имала 6 година, а први тренер је био њен отац Карољ. Свој први турнир освојила је са девет година, а у моменту када јој је било најпотребније, свој терен јој је ставио на располагање недавно преминули пјевач Ђорђе Балашевић. Када је имала 11 година, освојила је престижни турнир у Мајамију, што је запазио чувени тренер Ник Болетер.

Моника се 1985. године са породицом преселила из Југославије у Америку, а већ двије године касније почела је са успјесима и освајањима великих турнира, као што је онај у Хјустону, гдје је побједила у финалу чувену Крис Еверт. Своју прву сезону Мала Мо је завршила на мјесту број 6 на ВТА листи.

Такође, у 16. години побједила је на турниру “Ролан Гарос” и тако постала најмлађа побједница овог такмичења. У изузетно богатој каријери освојила је чак 53 титуле и зарадила око 16 милиона долара.

Ипак, њена каријера, као и живот промјенили су се 30. априла 1993. године, када јој је на терену усред меча у Хамбургу Нијемац Гинтер Пархе зарио нож у леђа и то пред телевизијским камерама и очима цијелог свијета.

Моника је пребачена у локалну болницу, у пратњи мајке и брата, а у посјету јој је дошла и Штефи Граф, која се извинила што је дошла само накратко јер мора брзо да се врати на турнир.

“Прве недјеље после рањавања нисам могла да померам руку, али допустила сам себи да ме испуне мали налети наде како ћу се потпуно опоравити и за неколико месеци опет бити она стара. Тада још нисам била потпуно свесна озбиљности оног што ми се догодило у Хамбургу”, изјавила је Моника.

Иако се 1995. године вратила бијелом спорту, није успјела да врати стару славу и од посттрауматског синдрома никад се није опоравила и дуго се борила са депресијом и килограмима.

“Када сам престала да играм тенис, схватила сам да коначно имам времена за себе. Није више било стресова због такмичења, отарасила сам се експерата и саветодаваца, заборавила да бројим калорије... Престала сам да трагам за одговорима ван себе и почела сам да ослушкујем тихи глас унутар мене. Одједном сам схватила да проблем није у ономе што једем, већ у ономе што једе мене”, осврнула се Моника.

Од 2009. године Моника Селеш је била у вези са америчким бизнисменом и тајкуном Томом Голисаном, који је оснивач фирме “Пејчекс пејрол” (Paychex Payroll). Пар се вјенчао 2014. године, и иако немају заједничку дјецу, учествују у добротворним програмима помоћи угроженим малишанима, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана