Момир Илић, бивши капитен “орлова”: Вјерујем у препород српског рукомета

Agencije
Момир Илић, бивши капитен “орлова”: Вјерујем у препород српског рукомета

БЕОГРАД - Некадашњи капитен рукометне репрезентације Србије Момир Илић изјавио је да вјерује у препород српског рукомета и да га охрабрује чињеница да има много таленоване дјеце за тај спорт.

Рукометаши Србије на недавном Европском првенству у Аустрији, Шведској и Норвешкој наступ су завршили у групној фази без иједне побједе.

- Нисам ништа коментарисао, јер нема много шта да се каже, осим да није било добро. О разлозима неуспеха не могу да говорим, јер нисам био унутар националног тима - рекао је Илић.

Критике на рад Рукометног савеза Србије биле су оштре, ситуација окарактерисана као катастрофална, а Илић је ипак оптимиста и као рјешење проблема у које је запао српски рукомета помало филозофски навео је да треба “да будемо бољи људи”.

- Верујем у препород, а охрабрује ме то што имамо много талентоване деце. Никако не смемо из вида да изгубимо то да смо изузетно талентована нација за овај спорт. Сигуран сам да ће се ствари променити у корист нашег рукомета. Промениће се тренери, доћи ће нова генерација која ће децу обучавати савременом рукомету. То се неће десити тако брзо, али промене на боље су могуће већ за три, четири године. Уверен сам да можемо да направимо успех, али је само питање да ли ћемо се и колико задржати у врху, јер то захтева озбиљно планирање. Али, верујте ми, имамо добрих играча који су у водећим улогама у својим клубовима и то је веома важно - рекао је Илић

Најкориснији играч (МВП) Европског првенства 2012. у Београду на ком је освојено сребро, посљедње одличје за мушки рукомет на великим такмичењима, не крије да обожава посао тренера. Тренутно је помоћник тренера првог тима Веспрема, а самостално води и селекцију до 21 године овог мађарског клуба.

- Свакодневно сам у сали од девет до девет и уживам у свему томе. Задовољство ми је да радим посебно са младим играчима. Покушавам да им усадим убеђење да су рад и упорност много важнији од талента. За мене нема лепше ствари него када на терену видите да су играчи усвојили неке ваше принципе рада и да показују напредак. Не знам са чиме бих могао да упоредим тај осећај - рекао је бивши играч Веспрема.

Његову повећеност тренерском послу похвалио је најбољи рукометаш Европе Петар Ненадић, који је изјавио да ће бити врхунски тренер.

- Хвала Петру на томе што је рекао. Међутим, да ли ћу бити врхунски тренер зависи од много фактора. Петар врло добро зна како размишљам, колико сам посвећен тренерском послу и вероватно је из тих разлога изјавио то што је изјавио. Мада, да би се постигао успех, потребно је имати и мало среће, али то не волим да апострофирам - закључио је Илић.

Тренер репрезентације

Као тренер такође има велике амбиције док му је највећа жеља да постане селектор “орлова”.

- Амбиције су највеће могуће и то не кријем. Ништа се по том питању није променило из времена док сам био играч. Желим да будем тренер у великом клубу, да освајам трофеје и нормално, да кад за то дође време, будем селектор репрезентације Србије - истакао је Илић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана