Млаке реакције хрватских медија на усташко скандирање Торциде

Index.hr, Б92
Млаке реакције хрватских медија на усташко скандирање Торциде

Хрватски медији различито реагују на повике „За дом спремни” и „хајмо усташе” на сплитском Пољуду у мечу Хајдука и Осијека.

Тпортал доноси наднаслов “десни екстремизам”, а у тексту између осталог пише: Но, док још и постоје неки аргументи који скандирање 'за дом спремни' могу сврстати под незнање и неопрезност, за викање 'ајмо, ајмо, ајмо, усташе' нема оправдања. А и њега се могло чути на Пољуду. И то не први пут”.

“Јутарњи лист” констатовао је срамно навијање и написао да је оно било оркестрирано.

“С трибина се током утакмице могло чути: 'За дом, спремни.' Нису то били појединачни повици него оркестрирано навијање цијелог стадиона. Са сјевера би кренуло “За дом”, па би са истока одговарали 'Спремни!”. Онда би са запада зачуо се аплауз. И рефрен: 'Ајмо, ајмо усташе...'. Па клицање: 'У бој, у бој”.

“Вечерњи лист” заузео је вриједносно неутралан став према скандирању.

“Иначе, на Пољуду се окупило респектабилних десетак хиљада гледалаца, а велики дио њих укључио се у актуелни тренутак хрватског фудбала. Тако се у 26. минуту са сјевера зачуло ’за дом’, док је источна трибина отпоздрављала са ’спремни’, а чуло се и 'ајмо усташе”.

На њиховом, неутралном трагу налази се и сајт dnevno.hr, портал sportnet.hr игнорисао је цио догађај, а index.hr био је конкретан у осудама.

Торцида је срамотним скандирањем изразила подршку хрватском репрезентативцу Јосипу Шимунићу. Ускоро се придружио цијели стадион, па док је сјевер викао ’За дом’, источна трибина узвраћала је са “спремни”. Навијање је пропраћено аплаузом, након чега би услиједио рефрен ’Ајмо, ајмо усташе и “у бој, у бој’. Хајдук би тако могла очекивати нова ригорозна казна”, пише Индекс.

Индекс преноси и изјаву предсједника Хајдука Марина Брбића.

“То је стварно катастрофа, морамо осудити то скандирање. Не, не може се правдати викање ’ајмо, усташе’, томе није мјесто на нашем стадиону и волио бих да се на Пољуду навија само за Хајдук”, рекао је Брбић.

Оштра је била и сплитска “Слободна Далмација”, можда и најоштрија од свих.

За разлику од Шимунића, Торцида није оставила простора сумњама како се можда ради о љубитељима опере Николе Шубића Зринског, већ се након ’За дом спремни’ са 'сјевера' заорило 'ајмо, ајмо усташе”, пише “Слободна Далмација” и додаје:

“Да апсурд буде већи, Торцида је прије тих скандирања подигла транспаренте на којима су цитирани стихови из песме 'Томислав' Владимира Назора, који је између осталог био истакнути антифашиста. ’Сусједе, дом си на својему гради...’ један је од Назорових стихова који су подигнути у част 22-годишњице пада Вуковара, али они немају никакве везе са скандирањима која су потом услиједила”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана