Милорад Мажић каријеру наставља на Кипру: Одсвирао крај па сјео у фотељу

Г.С.
Милорад Мажић каријеру наставља на Кипру: Одсвирао крај па сјео у фотељу

БЕОГРАД - Најбољи српски фудбалски судија свих времена Милорад Мажић завршио је професионалну каријеру.

Мажић је одсвирао крај и у 47. години повлачи се са зеленог терена те сели у канцеларију, али не у Србији. Наиме, судија којег поштује цијели свијет биће задужен за организацију и кадрирање унутар кипарског савеза, гдје га очекује водеће мјесто унутар тамошње судијске организације. Помало неочекивано са Фудбалским савезом Кипра потписао је двогодишњи уговор са могућношћу продужетка на још једну сезону.

Мажић је напустио српски фудбал фебруара прошле године када је отишао у Кину да дијелу правду на теренима најмногољудније земље свијета, а одмах је био проглашен за најбољег арбитра године чиме је постао први странац коме је припало то признање.

Члан ФИФА организације постао је 2009. да би три године касније доспио у елитну групу. Врло брзо је напредовао и стицао повјерење челника УЕФА и ФИФА да би дебитантски наступ на међународној сцени имао у марту 2009. у квалификацијама за У17 првенство Европе, а потом и на самом шампионату у мечу Њемачке и Италије. Када су у питању клупска такмичења, први излета на међународној сцени имао је у квалификацијама за Лигу Европе 7. септембра 2009. на сусрету Ланелија и Мадервела.

Прво појављивање на мечу Лиге шапиона десило се 19. септембра 2012. и то на “Ноу Кампму” током меча Барселона и московског Спартака. Послије дијељења правде у квалификацијама за Мундијал 2014. у Бразилу је судио мечеве Њемачке и Португалије те Аргентине и Ирана. Био је учесник Европског првенства 2016. да би идуће судио финале Купа конфедерација између Њемачке и Чилеа. На Мундијалу у Русији 2018. био је виђен као судија у финалу, али је “скинут” због наступа Хрватске и комшијских односа. Ипак, одусдио је три меча Јужна Кореја - Мексико, Сенегал - Колумбија и Бразил - Белгија. Правду је дијелио у Суперкупу Европе 2017. између Реал Мадрида и Севиље док је круна каријере било финале Лиге шампиона 26. маја 2018. између Ливерпула и Реал Мадрида у Кијеву заједно са помоћницима Милованом Ристићем и Далибором Ђурђевићем.

Рекордер дербија

Арбитар из Врбаса рекордер је по броју суђења на “вјечитим дербијима” између Црвене звезде и Партизана гдје је 14 пута дијелио правду, а први пут то се десило 2008. године. По договору судио је на поједином мечевима првенства Румуније и Египта док је уз Шпанца Карлоса Веласка Карбаља једини небританац који је судио меч Манчестер јунајтеда и Ливерпула, а то се десило фебруара 2016. у Лиги Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана