Марко Симоновић, српски кошаркаш, за “Глас Српске”: Јокићу је само небо граница

Милан Зубовић
Марко Симоновић, српски кошаркаш, за “Глас Српске”: Јокићу је само небо граница

Бањалука - Српски кошаркаш Марко Симоновић на одмору је од краја маја и средином идућег мјесеца очекује га почетак припрема са репрезентацијом Србије за Свјетско првенство у Кини које ће бити одржано од 31. августа до 15. септембра.

Занимљиво је да је он једини одиграо свих 12 квалификационих утакмица у свих шест ФИБА прозора од свих 30 играча који су облачили дрес “орлова”.

- Има довољно времена да се одморимо и свежи дочекамо почетак припрема за овај велики догађај. Током квалификација било је јако мало играча који су одиграли све мечеве, мада многи знају шта мени репрезентација значи па сам увек био ту и тако ће бити све док будем играо. Е сад, колико ће то трајати, не знам - казао је Симоновић за “Глас Српске”.

Поглед на шири списак селектора Александра Ђорђевића, на којем је и његово име, показује да ће бити изузетно тешко пробити се међу 12 играча који ће путовати на Мундобаскет. Протеклих година конкуренција је била јака, али се чини да никада није била јача па ће Ђорђевић, баш као и селектор САД Грег Поповић, бити на слатким мукама кога да изабере.

- То је добро и само може да донесе напредак екипи. Актуелни смо вицешампиони света и то морамо да бранимо и нападамо још више циљеве, што ће подразумевати велики рад на сваком тренингу када ћете морати дати максимум да бисте изборили место међу одабранима који ће у Кину - нагласио је Симоновић.

Управо тај списак изазвао је еуфорију у јавности јер многи очекују да ће се Србија прошетати до финала, гдје би требало да је чекају САД.

- Ми играчи нисмо полетели иако је лепо видети тај списак. Систем у репрезентацији постављен је одавно и не дозвољава да нас понесе еуфорија. Улоге су подељене и сви су у служби тима који је на првом месту, тако да нема ни искакања појединаца - рекао је Симоновић.

Са чланом Денвер Нагетса Николом Јокићем освојио је сребрну медаљу на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру прије три године. Тада је Јокић био велика нада српске кошарке, док је данас најплаћенији српски кошаркаш свих времена те члан идеалне петорке НБА лиге.

- Чудо. Тако се Јокић једноставно може описати јер је у супротном потребно много речи да би га описали. Сјајан је и момак и само небо му је граница по игри и начину како он доживљава кошарку. Уживање је гледати како он игра, поготово бити део његове екипе. Сигурно је да ће дати максимум за репрезентацију и то не само на терену већ и ван њега да тим профитира и пружи оно најбоље - био је јасан Симоновић.

Окончањем сезоне напустио је редове Зенита са којим му је истекао уговор, тако да је слободан у избору нове средине. Санкт Петербург је напустио након двије године, а његов сада већ бивши клуб поднио је захтјев за добијање специјалне позивнице за Евролигу и има огромне шансе да је и добије, док је наступ у елитном такмичењу идуће сезоне једна од жеља искусног крила.

- Истекао ми је уговор са Зенитом и још не знам где ћу наставити каријеру, односно како ће се ситуација развијати. Мој агент ради на томе и у преговорима је са неким тимовима. У принципу, јури се клуб који ће играти у Евролиги и то је прва жеља, али сад... биће шта буде - изјавио је Симоновић.

Повратак у Црвену звезду, гдје је био капитен, увијек је једна од опција, а занимљиво је било његово дописивање на “Инстаграму” са бившим саиграчима из “црвено-бијелог” тима Чарлсом Џенкинсом и Дионом Томпсоном које је позвао да се врате у Београд. Да ли је тиме већ наслутио екипу у којој ће играти идуће сезоне, показаће наредни дани.

- Сви знају да ме најлепше емоције везују за Звезду, где сам провео најлепше тренутке каријере, а са управом и стручним штабом имам одличан однос. Звезду доживљавам као свој клуб, своју кућу, а сад, да ли ће доћи до сарадње, заиста не знам, мада је можда рано и говорити о томе пошто се сезона приводи крају и тек нас очекује вруће трансфер лето - рекао је Симоновић.

 

Кумовим стопама

Симоновић је чест гост Бањалуке у којој живи његов кум Марко Шћекић, са којим је својевремено играо у Будућности. Шћекић је тренутно тренер ОКК Борац, а Симоновић је био гост на семинару за тренере одржаном у граду на Врбасу.

- Полако се спремамо за тренерску каријеру. Марко је већ полако почео јер је мало старији од мене, док ћу и ја тим путем кад завршим са играњем. Ипак, играћу још коју годину, али на време крећем са едукацијом - рекао је Симоновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана