Љубиша Тумбаковић о евентуалној групи на Европском првенству: Прво скочи па реци хоп

Агенције
Љубиша Тумбаковић о евентуалној групи на Европском првенству: Прво скочи па реци хоп

БЕОГРАД - Селектор Србије Љубиша Тумбаковић опрезан је у оцјењивању могуће групе на Европском првенству са Енглеском, Хрватском и Чешком, свјестан да је до тих утакмица дуг и тежак пут.

Као што је познато, “орлови” нису успјели да кроз квалификације изборе мјесто међу 24 најбоље европске селекције, али имају поправни у плеј-офу Лиге нација.     Зато је природно да су све Тумбаковићеве мисли усмјерене ка утакмици са Норвешком која је на програму 26. марта у гостима, а у случају евентуалне побједе четири дана касније и дуел са Шкотском или Израелом пред домаћим навијачима. 

- Прво скочи па реци хоп. Морамо да прођемо бараж да бисмо причали о било чему другом. У групи у коју ми можемо да упаднемо фаворит је Енглеска - први је Тумбаковићев коментар.

Затим је прокоментарисао и остале групе, а свакако се по јачини и атрактивности издваја група Ф.
- Мислим да је квалитет равномерно распоређен, па ће бити добрих и узбудљивих утакмица. Можда се издваја група у којој су Португалци, Французи и Немци, али увек се једна тако формира да привуче највише пажње - рекао је Тумбаковић.

Под претпоставком да се “орлови” пласирају прву утакмицу играће против Чешке у Глазгову 14. јуна, онда би услиједио меч са Енглезима на “Вемблију” 19. јуна, а на крају и окршај са Хрватима (23. јун, Глазгов).

Потенцијални ривали све су само не лаки, а чини се да све селекције имају континуитет и јаснији систем од Србије. Чеси су процес стварања нове генерације повјерили Јарославу Шилавију и за сада им добро иде. Успјели су да прођу групу у којој су такође играли са Енглезима и добили их у Прагу, а пласман су овјерили послије тријумфа над селекцијом такозваног Косова.

Герет Саутгејт већ годинама прави добар посао на клупи Енглеске која је сада са правом кандидат за одлазак до самог краја на свим великим такмичењима, док су Хрвати искористили позитиван талас освајањем сребра на Свјетском првенству и без већих проблема прошли квалификације. 

Међутим, Тумбаковић је подвукао да је приоритет Норвешка против које неће бити нимало лако јер нарочито уколико млади Ерлинг Халанд настави да игра у оваквој форми.

Фантастичне партије у Лиги шампиона у дресу Салцбурга ставиле су до знања ко ће бити главна пријетња голу Марка Дмитровића, а српски голман већ је упознао Мартина Одегарда који му је дао гол у мечу Реал Сосиједада и Еибара.

Европско првенство по први пут биће играно у 12 земаља “Старог континента” од 12. јуна до 12. јула сљедеће године. Домаћини су: Баку, Санкт Петербург, Букурешт, Будимпешта, Копенхаген, Минхен, Рим, Амстердам, Лондон, Глазгов, Даблин и Билбао. Полуфиналне и финална утакмица биће игране на “Вемблију” 12. јула 2020, а шампионат ће отворити Италија и Турска у Риму. 
 

 

Група А (Рим, Баку)
Турска, Италија, Велс, Швајцарска

Група Б (Санкт Петербург, Копенхаген) 
Данска, Финска, Белгија, Русија

Група Ц (Амстердам, Букурешт) 
Украјина, Холандија, Аустрија, бараж Лига Д*

Група Д (Лондон, Глазгов)
Енглеска, Хрватска, бараж Лига Ц*, Чешка

Група Е (Билбао, Даблин)
Шпанија, Шведска, Пољска, бараж Лига Б*

Група Ф (Минхен, Будимпешта) 
Португалија, бараж Лига А*, Француска, Њемачка

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана