Љубиша Тумбаковић десети селектор у десет година

Душан Репија
Љубиша Тумбаковић десети селектор у десет година

Београд - Селектор фудбалске репрезентације Србије данас ће и званично постати Љубиша Тумбаковић, који ће имати исту плату као и његови претходници Младен Крстајић и Славољуб Муслин - 300.000 евра годишње.

Он је добио повјерење чланова Извршног одбора ФС Србије, који ће на сједници (13 часова) и званично потврдити његово именовање. Доскорашњи селектор Црне Горе тако ће постати десети селектор Србије у десет година. Клупа “орлова” постала је врло тврда и неудобна Радомиру Антићу на крају мандата, а онда су исто осјетили Владимир Петровић, Радован Ћурчић, Синиша Михајловић, Љубинко Друловић, Дик Адвокат, па поново Ћурчић, Муслин и Крстајић. Из неког разлога била је негостољубива чак и онда када је резултатски све ишло како треба, што је на својој кожи осјетио Муслин. Из свега наведеног, као и тренутне атмосфере послије дебакла у Украјини јасно је да Тумбаковића не чека лак посао. Приоритет свих приоритета наравно му је да одведе Србију на Европско првенство на којем није била од 2000. године. Ситуација у групи Б прилично је компликована послије уводна три меча, па ће септембарски окршаји са Португалијом у Београду и гостовања у Луксембургу бити пресудни за “орлове”.

Друга опција за Тумбаковића и Србију је пласман на Европско првенство преко завршног турнира Лиге нација. Ту су, барем за сада, ривали Норвешка у полуфиналу, а побједник Шкотска - Финска у финалу, мада би могло да дође до промјена, зависно од исхода квалификација.

Остаје да се види да ли одлазак Крстајића значи и повратак Луке Миливојевића, Матије Настасића и Марка Грујића у национални тим. Прва двојица више пута су поновили да неће играти за национални тим све док је Крстајић селектор, док Грујић очигледно има дубљи проблем, јер није био у комбинацији ни код Крстајића, али ни досадашњег селектора младе репрезентације Горана Ђоровића.

Тумбаковић је највећи печат оставио радом у Партизану (1992-1999, 2000-2002), са којим је шест пута био првак државе и освојио три пута Купа, а био је и два пута шампион Кине са Шандонгом. Између осталог радио је у грчком АЕК-у, те у Кувајту, Саудијској Арабији и Ирану. Од 2016. године водио је Црну Гору, али је добио отказ прије мјесец дана, јер није желио да води “соколове” против самопроглашеног Косова.

Двије ствари против Антића

Најозбиљнији кандидат поред Љубише Тумбаковића за мјесто селектора био је Радомир Антић. Навијачи се са осмијехом сјећају периода док је искусни стручњак водио “орлове” и навијали су за ту опцију, али до поновне сарадње није дошло. Наиме, Антић не би могао да води Србију у наредне двије утакмице, јер је још на снази суспензија коју је добио на Мундијалу 2010. године. Поред тога, са тадашњим челницима ФС Србије није се растао на најбољи начин па му се и данас замјера тужба против српске куће фудбала, која је завршена тек испред Суда за арбитражу у Лозани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана