Лазовић: ФСС има најбоље руководство у посљедње 22 године

Танјуг
Foto: Mozzart Sport

БЕОГРАД- Пуне 22 године сам у српском фудбалу и тврдим да је актуелно руководство Фудбалског савеза Србије, на челу са Славишом Кокезом, урадило највећи посао, каже Драгомир Лазовић, први човек Јавор Матиса и Заједнице суперлигаша.

Лазовић је од своје 25. године у приватном бизнису и врло добро познаје предности и мане улагања властитог новца у српски фудбал.

„Мислим да у историји нашег фудбала нико дуже од мене није на челној функцији неког прволигашког или суперлигашког клуба. Пуне 22 године у континуитету руководим Јавором из Ивањице и сходно томе моја оријентација према фудбалу је искључиво визионарска и из чисте љубави".

Наравно да је било тешких тренутака, али ниједног тренутка нисам помислио да дигнем руке од свега, додаје Лазовић.

"Фудбал је за мене страст и није ми жао ниједног уложеног динара, јер сва та енергија и сав тај ентузијазам имају и своје лепе стране", истакао је Лазовић.

Он истиче да је веома емотивно доживио пораз од Шкотске у баражу за пласман на ЕУРО.

"Јако сам тешко доживео те завршне тренутке утакмице са Шкотском. Малтене два дана нисам спавао и још увек не могу да се опоравим од спортске несреће која нас је задесила. Али, није смак света. Не можемо тренутну ситуацију у српском фудбалу да меримо кроз призму једне пенал-серије и једног резултата", рекао је.

Према његовим ријечима, много је позитивних ствари урађено откад је ово руководство на челу ФСС.

"Пре свега у спортском смислу, отишли смо на Светско првенство у Русију, освојили прво место у својој групи Лиге нација. Хајде да будемо објективни и да гледамо реално, не може све да се сломи на једној утакмици и једном промашеном пеналу", нагласио је Лазовић.

Предсједник Заједнице суперлигаша подсјећа да је у посљедњих пет година било и неких других подвига који су такође плод доброг рада свих фудбалских структура у Србији.

„Кажу лига не ваља, није довољно квалитетна, а Звезда две године заредом играла групну фазу Лиге шампиона, сада ће дочекати пролеће у Европи. То је васионски резултат, а Звезда је ипак клуб који се такмичи у нашој лиги. Партизан је био у Лиги Европе, Војводина освојила Куп", каже он.

Лазовић тврди да је све то плод доброг баланса и квалитетне конкуренције у домаћем такмичењу.

"Имали смо Мажића и његове сараднике у финалној утакмици Лиге шампиона, Јовановића у финалу ЕП за младе. Верујте ми, УЕФА има апсолутно све информације, њима не може да се поткраде ниједна аномалија у вредновању нечијих способности и потенцијала. Да су имали и трунку сумње у ФСС, не би никада нашим људима поверавали тако одговорне задатке", наглашава Лазовић.

Критичари српског клупског фудбала углавном упиру прстом у регуларност такмичења.

„Потпуно сам сигуран и то јавно могу да кажем да наше првенство никада није било регуларније као у последње две сезоне. У контакту сам са свима и одговорно тврдим да нема ових односа између клубова о којима се толико прича у јавности. Што се тиче суђења, ту ће увек бити полемике. Од 500 утакмица, немогуће је да бар на десетак не дође до озбиљних судијских грешака, али то је занемарљив проценат, практично на нивоу статистичке грешке", каже Лазовић.

Лазовић истиче да је суштина је у томе да ли постоји намјера судије да оштети неки клуб или је реч о случајном превиду.

"Имам пуно поверење у те момке који деле правду на нашим теренима и немам разлога да сумњам у њихово поштење. У Србији судију засују дрвљем и камењем, а он три дана касније добије најтежу утакмицу у Лиги шампиона или Лиги Европе. Па нису ти људи из Судијске комисије УЕФА луди. И још један податак ми даје за право да верујем да сам у праву, - на данашњи дан, ниједна утакмица Супер и Прве лиге Србије није пријављена од стране УЕФА као нерегуларна. А они имају органе који све пажљиво прате и бележе", рекао је он.

За 22 године рада у српском фудбалу, Лазовић је имао прилику да упозна и да сарађује са чак петорицом предсједника ФСС.

„Овај актуелни сазив на челу са председником Кокезом је учинио убедљиво највише за српски фудбал у односу на сва претходна руководства. Ја то могу да поткрепим и конкретним чињеницама. Погледајте стадионе и терене на којима се сада играју утакмице широм Србије. То је на европском нивоу", каже он.

Уложили су огромна средства на плану инфраструктуре, рефлектора, услова за такмичење, подсјећа Лазовић.

"Потписани су уговори са медијима, нови уговор о ТВ правима који клубовима доноси од 80.000 до 120.000 евра на годишњем нивоу. Сада је у процесу и увођење ВАР технологије, од наредне сезоне сваки стадион ће бити покривен камерама које ће знатно олакшати посао судијама и допринети здравијој атмосфери у српском фудбалу. Да не говорим о промоцији лиге, клубова, играча, о неким заједничким акцијама које ми из Заједнице спроводимо уз велику подршку Фудбалског савеза и које значајно утичу на популаризацију домаћег фудбала", рекао је он.

Ипак, Лазовић отворено каже да увијек има простора и за нека побољшања.

"Не кажем да је све бајно и сјајно. Има у Савезу и сектора који могу да се појачају неким новим људима, младим, амбициозним, пуним енергије. Смета ми кад чујем критике без аргумената. Читамо сада разна саопштење неких бивших репрезентативаца, сви су они отишли у иностранство из ове лиге, запали су за око великим клубовима захваљујући наступима у овој репрезентацији, направили су феноменалне каријере и дошло је време да нешто врате српском фудбалу".

Али, чини ми се да су одабрали погрешан начин, сматра Лазовић.

"Да би се донео суд о раду овог руководства, мора да се сагледају све релевантне чињенице. Да се оде до Куће фудбала у Старој Пазови, да се види шта је тамо урађено, како је један спортски центар претворен у модеран комплекс, реновиран и сређен према највишим европским стандардима. Задатак челника Савеза је да створе услове у којима ће наши репрезентативци планирати и креирати победе на терену. И тај део су одрадили на перфектан начин", поручио је Лазовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана