Куваља: За мене је Косово Србија и остаће тако

Танјуг
Куваља: За мене је Косово Србија и остаће тако

БЕОГРАД - Предсjедник Балканске бициклистичке уније (БЦУ) Владимир Куваља огласио се поводом одлуке првог човjека Бициклистичког савеза Србије Радомира Павловића, који има намjеру да подржи прijедлог Албаније и тзв. Косова да га смijене са чела ове организације.

Куваља је, као предсjедник БЦУ, донио одлуку да самопроглашено Косово не може да се такмичи на шампионатима Балкана без сагласности, прије свега Србије, а онда и земље домаћина.

“На тај начин Србија је имала вето. Ако она каже да не могу учествовати бициклисти из самопроглашеног Косова онда нису ни могли. Мој став је да је Косово дио Србије, и ја то подржавам без обзира на све околности. Одлуку смо донијели прије свега јер је став управног одбора да је Косово дио Србије, а наравно због безбједносних разлога. Србин сам из Републике Српске и сматрам да је на првом мјесту заштита националних интереса. Ипак, сада је јасно да постоје и они који не мисле као ја” изјавио је Куваља.

Додаје да је очекивао реакцију представника Албаније и самопроглашеног Косова.

“Оно што није било очекивано јесте да им главну подршку пружи предсједник Бициклистичког савеза Србије, а лично знам да ни клубови из Србије нити спортисти не стоје иза тога. Сматрам да је изнад свих наших интереса држава Србија али и Република Српска. Увидио сам да је исти тај предсједник Бициклистичког савеза заједно са својим Управним одбором ставио трку око самопроглашене државе Косово у календар наступа клубова из Србије и у календар Бициклистичког савеза Србије. Ја то нећу прихватити као ни клубови из Србије који су се успротивили таквој одлуци и јасно рекли да не подржавају тај став, што ми је веома драго. Не само клубови него и признати спортисти из Србије, прије свега бициклисти, па и остали”, изјавио је предсједник Балканске бициклистичке уније.

Истакао је да ставове око националних интереса неће мијењати због позиција, као и да је дошао до информација да ће сутра на Кипру бити одржан неформални састанак на ком ће друга страна покушати да промјени првобитну одлуку око неучествовања на такмичењима бициклиста тзв. државе Косово.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана