Крај бајке Приморске

Г.С.
Крај бајке Приморске

КОПЕР - Бајка Кошаркашког клуба Приморска трајала је четири година која је почела вртоглавим успоном 2016. и завршава метеорским падом 2020. године.

Екипа из Копра има рок од 15 дана да се изјасни о наступу у АБА лиги идуће сезоне, а тим потресају велики финансијски дугови који наводно достижу бројку од милион и 600.000 евра. Словенци би требало да доставе финансијске гаранције руководству регионалне лиге да ће завршити такмичење, али је то тешко очекивати у овом тренутку након недобијања лиценце за наступ у Првој лиги Словеније из истих разлога. Наводно, управа клуба у преговорима је са инвеститорима из Кине који су спремни да преузму бригу о клубу мада је то на далеком штапу и послије само једне сезоне у АБА лиги екипа ће вјероватно напустити такмичење, а могла би да буде угашена. У случају одустајања од наступа њено мјесто попунио би МЗТ из Скопља као трећепласирани тим на табели Друге АБА лиге.

Уколико до тога дође десиће се и промјене у Другој АБА лиги гдје ће Србија наредне године имати четири представника. У други ранг такмичења биће промовисана Младост из Земуна која је претходних година служила као развојни тим КК Партизан, а поред ње ту су још Нови Пазар, Слобода из Ужица и Златибор. Пазарци су били испали из другог ранга, али су добили нови позив да учествују.

Проблеми Приморске, која је настала 2016. спајањем домаћег Коша и Ластовке из Домжала, почели су одмах на почетку прошле сезоне када је екипу напустио генерални спонзор Сикст (међународна компанија рентакар возила). Директор пословнице за Словенију и Хрватску Миха Дебевц желио је удио у одлучивању унутар управе, а проблеми су настали када је предсједник Грегор Вуга одбио такву могућност. Након тога Сикст није обновио спонзорство које је било договорено на квартални период па је након два мјесеца кашњења плата почео егзодус из свлачионице.

Приморска је направила одличан посао у том периоду и са релативно скромним тимом два пута била шампион Словеније да би исти број трофеја узела и у Суперкупу те државе односно три пута славила у Купу. Првак Друге АБА лиге била је прошле године након чега је дебитовала у елитном разреду јадранског такмичења.

Учесници

АБА лигу идуће сезоне требало би да играју Црвена звезда, Партизан, Мега, ФМП, Борац, Будућност, Морнар, Игокеа, Цибона, Задар, Сплит, МЗТ/Приморска, Цедевита Олимпија и Крка док би у Другој АБА лигу требало да наступе Младост Земун, Слобода Ужице, Златибор, Нови Пазар/МЗТ, Подгорица, Студентски центар, Ловћен, Сутјеска, Хелиос Домжале, Горица (Хрватска), Спарси из Сарајева и Широки Бријег.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана