Коме нису важне Ранкове медаље

Г.С.
Коме нису важне Ранкове медаље

НОВО МИЛОШЕВО - Родно село легендарног кошаркашког тренера Ранка Жеравице Ново Милошево има чак четири музеја. Завичајни “Котарка”, Музеј технике Жеравица, Музеј “Душко Попов” и Музеј “Ранко Жеравица”, који је у завршној фази изградње. С њима у вези је и још један куриозитет - три посљедња налазе се у истој улици, на породичном имању Жеравица.

Истина, најновији, кошаркашки, који је посвећен ванвременском опусу чувеног стратега под обручима требало је већ да буде отворен, али је пандемија вируса корона одгодила најављивани спектакл.

- Желели смо да свечано отварање буде ове године, због три годишњице - 50 година од злата на Светском првенству у Љубљани, 40 од тријумфа на Олимпијским играма у Москви и пет година од Ранкове смрти, али из познатих разлога све је пролонгирано. Стигли смо до завршне фазе главног објекта, где ће бити смештени експонати и табла са именима донатора, а урађен је и кошаркашки терен, а ускоро крећемо у набавку витрина - каже Зага Жеравица, супруга чувеног стручњака и сама позната као прослављена играчица и тренер.

Међутим, током реализовања идеје наишли су на многе препреке и одбијања, а поједини одговори граниче се са невјероватним.

- Нисмо тражили искључиво новчану подршку али, свеједно, није било одзива. Тако сам на састанку у Министарству културе доживела непријатно изненађење, речено нам је да не виде друштвени интерес да би учествовали у том пројекту. Зар није јавни интерес то што ће ко год пожели моћи да игра у свако доба на том терену и у музеју погледа трофејни пут таквог стручњака? Зар све Ранкове медаље и плејада асова које је тренирао нису путоказ новим генерацијама? Зашто су се онда овог лета толико спомињале златне медаље из Љубљане и Москве, ако немају значај - упитала се на крају супруга легендарне српске кошарке.

Из огромне колекције успјеха непоновљивог шармера издвајају се медаље освојене са репрезентацијом Југославије на ОИ у Москви (1980), СП у Љубљани (1970) и на незваничном СП у Чилеу (1966), затим сребрне на ОИ у Мексику (1968), СП у Уругвају (1967), ЕП у Италији (1969), ЕП у Њемачкој (1971) и бронза на СП у Колумбији (1982). Члан је ФИБА Куће славних од 2007. године, а Хала спортова на Новом Београду носи његово име.

Џордан и Кораћ

Некадашња репрезентативка и прослављена играчица Радничког Зага Жеравица оставила је такође велики траг у кошарци, али је прије свега била снажна подршка супругу. Памти се и препричава како је са Ранком ексклузивно присуствовала индивидуалном тренингу Мајкла Џордана, али и да јој је, након саобраћајне несрећа на рукама преминуо легендарни Радивој Кораћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана