Ко је свештеник који помаже Звезди да побиједи у посљедњим секундама

ГС
Foto: Принтскрин

Црвена звезда је из осмог покушаја стигла до друге побједе у Евролиги против француског Асвела "уз божију помоћ". Откривамо ко је талија црвено-бијелих, тајанствени свештеник који је готово са паркета бодрио свој тим, који је навијачким жаром, али и погледом збунио противника.

Када је кошаркаш гостију Ин Понс стао на линију за слободна бацања, при вођству српског тима 69:67, из првих редова некадашњег Пионира скочио је човјек у мантији, кога нико није могао да не примијети, јер такав навијачки жар ријетко се виђа.

Постао је хит на друштвеним мрежама.
Није у питању свештеник, ријеч је о некадашњем настојатељу манастира Тушимља на обронцима Голије, протосинђелу Илији Бухи, који је данас у братији манастира Острог у Црној Гори.

Отац Илија 24 године живи у манастиру, посљедњих годину дана у Црној Гори. Поријеклом је из Призрена.

Он за Спутњик открива како се нашао на овој важној утакмици;

"Први помоћник тренера Црвене Звезде, Марко Симоновић, летос је био у Острогу са породицом, ја сам био дежуран, сачекао сам их, помолили смо се заједно, а после отишли на кафу. Дао сам им благослов, а он ме је позвао да дођем да погледам неку утакмицу. Ово је друга коју сам гледао, због других околности сам у Београду, не могу увек да дођем на утакмицу", објашњава овај монах.

Звездин гост, човјек који је хит на друштвеним мрежама, добио је мјесто у свечаној ложи, на паркету, одакле је бодрио омиљени тим. Примјећује да кад год је гледао Звезду у Евролиги, никад није изгубила.

"У моменту када се меч ломио, када су они повели са два разлике, седео сам и ухватио себе да се молим, потпуно несвесно. После неколико изговорених молитава устао сам и рекао човеку поред себе, ово сад не можемо да изгубимо. Он је рекао, надам се да и играчи то знају".

После је, каже, остао да стоји до краја меча, није било шансе да седи;

"Кад је било то слободно бацање, суђење је било катастрофално, прво су покушали да замене играча који га изводи, а када су играчи реаговали, онда су, наравно, сви скочили, било је махања, то су камере забележиле. У секунди сам ухватио поглед играча који је изводио бацање, он је брзо склонио поглед, није могао да погоди", каже уз осмјех овај монах који обожава кошарку и црвено-бијеле.

Кратак разговор са талијом овог тима прекинула су звона острошког манастира. Прије него што је ушао у цркву, на литургију, успјели су  да га питају шта каже игуман на понашање монаха који скаче у спортској хали у директном преносу.

"Не каже ништа, у манастиру сви навијају за Звезду".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана