Извјесна сеоба српских клубова у други разред

Душан Репија
Извјесна сеоба српских клубова у други разред

БЕОГРАД - Порази Црвене звезде и Партизана у претходна два кола Лиге шампиона и Лиге Европе знатно су умањили шансе да се Србија домогне 15. мјеста на УЕФА ранг-листи коефицијената, нарочито зато што су директни конкуренти имали много боље резултате.

 

 

Наиме, послије четврте рунде европских купова Србија је пала на 19. мјесто са 24.750 бодова, јер су је престигле Хрватска и Шкотска. Селтик и Ренџерс су направили велики посао па Шкоти (25.625) опасно дишу за врат Кипранима који тренутно држе толико жељену позицију изнад “црте” са 25.750 бодова. Подсјетимо, од сезоне 2021/22. креће треће европско такмичење под називом УЕФА конференцијска лига, што је у суштини Лига Европе 2, тако да слиједе поприличне реформе када је у питању Лига Европе.

Наиме, нације испод 15. мјеста неће више имати представника у другом по рангу такмичењу, него једно мјесто у квалификацијама за Лигу шампиона и три у Конференцијској лиги. Зато је од изузетне важности некако стићи до позиције која гарантује остајање у првом разреду европског фудбала, јер је све остало не ниво, него два испод. УЕФА полако али сигурно одваја жито од кукоља, све иде у корист богатих, а преко леђа сиромашних. Српски клубови су ове године направили одличан посао скупивши 5.250 коефицијент бодова, али је велико питање да ли ће то бити довољно с обзиром на то да ни конкуренти не сједе скрштених руку. Анализирајући број преосталих клубова и распоред, највећи ривали у финишу борбе биће Шкоти. Звезда и Партизан би морали да направе чудо у по два преостала меча па да ускоче у посљедњи вагон. Разлика у корист Острвљана тренутно је 0.875 бодова, а реално је 1.375 јер су “келти” већ изборили пролаз даље. Велике шансе за пролаз има и Ренџерс, што би донијело још пола бода Шкотима, а у тој групи је и АПОЕЛ, једини адут Кипра у занимљивој борби. Дакле, да би имали реалне шансе да ухвате посљедњи воз, “вјечити” морају да упишу бар двије побједе и реми у преостала четири меча, а идеално би било када би дочекали прољеће у Европи и парирали Шкотима са додатним бодом. Како сада ствари стоје, Звезди би евентуални реми и бод у Атини против Олимпијакоса сачували треће мјесто у групи Б Лиге шампиона, док Партизан мора да тражи тријумфе против Астане и Аз Алкмара, те се нада да Холанђани неће добити Манчестер јунајтед. Све остале комбинације тешко да ће бити довољне.

Друге брзине

Фудбалери Партизана нису успјели озбиљније да парирају Манчестер јунајтеду који је могао да слави и убједљивије од 3:0. Саво Милошевић је, као и његов колега Владан Милојевић дан раније, могао само да констатује огромну разлику у квалитету српских и енглеских тимова.

- Ово су друге брзине и јако је тешко било одговорити. Можда се и нисмо најбоље снашли, али немам шта да замерим момцима који су дали све од себе. Мислим да смо могли квалитетније да одиграмо, али је доста ствари утицало да смо имали мало више грешака - рекао је Милошевић.

 

 

Борба за 15. мјесто

позиција     земља         бодови       преостали адути

15.     Кипар         25.750        1

16.     Шкотска     25.625        2

17.     Грчка         25.300        1

18.     Хрватска    24.875        1

19.     Србија        24.750        2       

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана