Хрватски портал: Новак је поново послао све у неку ствар

index.hr
Хрватски портал: Новак је поново послао све у неку ствар

“Налазите се на највећем тениском стадиону на свијету. Губите након три и по сата игре. Чини вам се да су сви против вас, и судија, и 20 хиљада навијача, и Око соколово, и скупљачи лоптица”.

Започиње хрватски портал “index.hr” свој текст о величанственој побједи Новака Ђоковића у финалу Вимблдона над једним од два највећа ривала Роџером Федерером.

Index је причу започео подсјећањем на полуфинале из 2011. године када је савладао истог ривала из овогодишњег финала.

“Исти онај који вам је три мјесеца прије нанио први пораз у сезони и прекинуо низ од 41 (!) побједе. Има двије меч-лопте и сервира на једном од својих најдражих турнира. Све је спремно за славље и од вас се очекује само да му на мрежи господски пружите руку и честитате. И што ви направите? Пошаљете све у неку ствар, и судијуа, и 20 хиљада оних који су навијали против вас, и Око соколово које вас је живцирало, и скупљаче лоптица. Све. И одиграте најбољи ударац у историји тениса. Преокренете меч”, пише портал, а потом се враћа на овогодишње финале.

“Осам година послије налазите се на најпознатијем тениском стадиону на свијету. Губите након четири сата игре. Чини вам се да су сви против вас, и судија, и 15 хиљада навијача, и Око соколово, и скупљачи лоптица. Чини вам се да нико на стадиону не жели да ви прекинете једну од најљепших спортских прича. Преко пута се налази најтрофејнији тенисер свих времена. Исти онај који би вам освојеном титулом побјегао на можда недостижних 6 Гранд Сламова разлике и можда вас избацио из расправа о највећем. Има двије меч-лопте и сервира на свом најдражем турниру. Све је спремно за славље и од вас се очекује само да му на мрежи господски пружите руку и честитате. И што ви направите? Опет пошаљете све у неку ствар, и дију, и 15 хиљада оних који су навијали против вас, и Око соколово које вас је живцирало, и скупљаче лоптица. Све. И одиграте најбољи ударац у мечу. Преокренете меч. Најдуљи меч у историји финала Вимблдона и један од највећих мечева свих времена”.

“Index” се ту не зауставља са хвалоспјевима на рачун најбољег тенисера планете.

“Натјерате Американце који су вас провоцирали, и Британце који су аплаудирали вашим двоструким грешкама, Швицарце које сте расплакали, и најтрофејнијег свих времена да сви углас кажу: 'Овај човјек је чудо!'“, додаје портал.

Аутор текста Армин Хасанбеговић и сам признаје да је био међу онима који су вољели да гледају како губи, али ипак тврди да је Новак најбољи свих времена.

“Новак је најбољи, мислио сам да то никад нећу признати. Кад би Новак Ђоковић сутра завршио каријеру, остао би упамћен као најбољи тенисер свих времена. То неће признати само најтврђи обожаваоци Роџера Федерера и Рафаела Надала. Али и њима је све јасно. Од тренутка кад се појавио, био је оспораван и омражен. Оспоравали су га они који су сваким његовим напретком осјећали да је све ближе њиховим идолима, а не воле га исти ти јер је прекинуо дуопол најомиљенијих и најтрофејнијих тенисера свих времена. Како то да одједном не гледамо тениске Ел Класике у завршницама турнира? Како то да се из неке нетенисерске земље појавио младић који с толико самопоуздања излази на мегдан највећима у историји? Како то да је тај младић достигао такав ниво без слабости у игри? И како то да се наши идоли углавном предају у мечевима с њим још у свлачионици?”, пише Хасанбеговић и додаје:

“И ја сам био међу онима који су се то питали. Волио сам кад губи, али он је ријетко губио.. И она побједа на УС Опену 2011., па побједа против Ендија Мареја у Риму неколико мјесеци прије, онда оно ругање на земљи с дотад непобједивим Надалом на тој подлози, освајање првог Вимбледона, па Дејвис Куп... Све ме живцирало. А онда сам временом схватио - не волим га јер му нико ништа не може. И прихватио да је тениски свијет добио новог владара”.

Аутор текста наводи да се Ђоковић освојеним Вимблдоном, петим у шест одиграних финала и трећим преко Федерера, приближио Надалу на двије Грен слем титуле заостатка, а Швајцарцу на четири. И тај број највећих титула је једино због којег неки још тврде да је Федерер највећи свих времена.

“Све друго је на страни најбољег свих времена”, стоји у тексту и потом наводи да су доказ за то конкуренција - односно да је Ђоковић своје трофеје освојио у најјачој конкуренцији која је икада постојала у тенису.

Као један од доказа наводи и међусобне дуеле са Надалом и Федерером.

“Колико пута сте видјели у очима Федерера да се предао против Ђоковића и Надала, понекад чак и при изласку на терен? Сигурно се можете сјетити неколико мечева, а они који више прате тенис, могу се сјетити најмање десетак таквих сусрета. Колико сте пута видјели Ђоковића да се предао против Федерера и Надала? Тога се већ не можете сјетити. Ђоковић је тенисер који ће отићи у Мадрид, на Надалов терен, и побиједити га. Седмицу дана касније поновиће то у Риму. Побиједиће га и на Роланд Гаросу, ондје гдје Федерер никад није био ни близу. Новак доминира и у међусобним омјерима с другом двојицом. Побјеђивао их је на свим подлогама и у свим фазама највећих турнира. Федерер никад није освојио Гранд Слам да је на њему побиједио и Ђоковића и Надала. Ђоковић је на истом турниру славио и против Федерера, и против Надала. На крају, бројке кажу - Ђоковић има 28-26 против Надала и чак 26-22 против Федерера те укупно 29-18 у финалу против њих. Једини пут кад је Федерер побиједио Ђоковића у финалу Гранд Слама било је 2007. године, у Новаковом дебитантском финалу. Посљедњи пут на неком Гранд Сламу побиједио га је прије седам година! Новак је у таквој психолошкој предности у окршајима с Федерером да је у стању добити меч у којем одигра лошије од супарника, као што је то било јуче. Федерер никад у међусобним двобојима није добио такав сусрет. Ђоковић је најбољи кад је најпотребније, Федерер је у таквим ситуацијама рањив, о чему довољно говоре његови промашаји из јучерашња три тае-брејка”, пише “index.hr”.

Трећи критеријум због којег аутор Новака ставља на мјесто најбољег свих времена је његова игра. 

“Општее прихваћено мишљење међу тенисерима, стручњацима и тениским заљубљеницима је да је највећи Новаков ниво игре знатно већи од највећег нивоа Федерера и Надала. Новак је најкомплетнији тенисер, тенисер без слабости у игри. Има бржих од њега, спремнијих, има и оних који имају бољи форхенд и сервис, али нитко нема пакет удараца, тактике, физичке и психичке снаге као он. Не игра офензивно и елегантно попут Федерера, не игра на снагу попут Надала, али кад стане с друге стране мреже, супарници се осјећају да играју против зида. Колико год добар ударац одиграју, лоптица им се врати”, пише Хасанбеговић.

Посљедњи у низу “доказа” које Хасанбеговић наводи су Ђоковићеви “владавина и рекорди”.

“Нитко није дуље владао свјетским тенисом од Новака Ђоковића. Од 2011. године, када је преузео врх, Ђоковић је освојио 15 Гранд Слам титула, двије више него Надал и Федерер заједно те готово половицу укупно одиграних турнира. У том периоду против Шпанца и Швицарца има омјер 41-19. У његовој ери Надал се престао сматрати неупитним владаром земље, а Федерер траве. Нико у Опен ери није имао освојена четири Гранд Слама у исто вријеме. Нико до Новака Ђоковића. Нитко до тенисера којем је ово 14. година у низу како осваја барем једну титулу. Једини је 2015. године у једној сезони, најбољој сезони неког играча у историји тениса, успио побиједити све ТОП 10 тенисере. Једини је освојио све Мастерсе. Има већи постотак побједа од Федерера и бољи је у финалима. И сљедеће године срушиће Федереров рекорд по броју седмица на броју 1, рекорд за који се вјеровало да никад неће бити срушен. То је вјеројатно и најважнији рекорд који ће држати јер се Гранд Сламови играју само осам седмица годишње, а Ђоковићу застрашујућа конкуренција у леђа гледа већ годинама” пише аутор и закључује:

“Вјерујем да ће до краја каријере, можда чак и до краја сљедеће године, уловити и Федереров рекорд по броју Гранд Слемова. Чак и да то не успије, остат ће најбољи којег смо гледали. Не најтрофејнији, не најомиљенији, не најелегантнији, али најбољи”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана