Горан Иванишевић: Новак је за мене већ сад најбољи тенисер у историји

Агенције
Горан Иванишевић: Новак је за мене већ сад најбољи тенисер у историји

Бивши вимблдонски шампион Горан Иванишевић изјавио је да је Новак Ђоковић “перфексиониста” и да сви ударци морају бити савршени, чак и на тренингу.

Тенисер из Сплита који је дио Новаковог тима од Вимблдона прошле године, у великом интервјуу за “Јутарњи” је открио како функционише сарадања са српским асом.

Горан се присјетио и првог сусрета са Новаком, у академији Николе Пилића у Минхену.

“Никад нећу моћи да заборавим кад сам први пут играо с Новаком, који је имао 14,5 година, и кад ми је шјор Нико рекао: 'Види, куме, ја** ћу одсјећ' ако овај не буде број један'. И то се стварно види. Имате дјецу која играју добро, а имате и ону која имају 'то нешто'. То не можеш купити, или имаш или немаш. То раздваја шампионе као што је Новак од некога ко ће бити 20. или 30. Новак је особа која стално жели нешто ново, а такву психу још нисам видио. То је оно што га краси и због чега је за мене највећи. И што ће још показати с турнирима које ће освојити и рекордима које ће срушити. Ако гледате у задњих 10 година, нико му није ни близу”, каже Иванишевић.

Горан је рекао како је на почетку сарадње много савјета добио од Марјана Вајде и Миљана Амановића, а открио је и како изгледа када су сви заједно на тренингу.

Не дешава се често да се размимоилазимо у идејама. Маријан и ја смо увијек у истом смјеру, једино је Новак који пут незадовољан неким ударцем, кад ми мислимо да за то нема разлога. Али опет, он је на терену, и док он не буде задовољан, можемо да причамо шта нам је воља. На примјер, сад у Аустралији прије меча с Раонићем говори нам да му је ретерн лош, да није задовољан, да пада. Сад ја гледам: па гдје је проблем? И онда смо уловили Карловића, који је још био тамо, да га загрије дан прије. А Новак му враћа сервисе к'о да Карло сервира с 500 метара удаљености. Био је задовољан, али не скроз. И онда дође против Раонића и изретернира човјека који му сервира 220, 230 на сат. Новак је перфекциониста и док све ударце не осјећа онако како је замислио, није задовољан”, додао је Иванишевић.

Сплићанин је објаснио поближе и како Ђоковић гледа на одређене детаље.

Можда он неке детаље види на другачији начин нешто што их видимо Маријан и ја. Фасцинантно је колико прати тенис. Усред ноћи се сјети нечега и пошаље нам поруку јесмо ли ми то видјели. На примјер, прије финала с Тимом гледао је како овај кад баца лопту лијево, сервира према споља, а кад баца десно, сервира на 'Т'. И у сваки детаљ жели бити сигуран, да није пропустио ништа што би га у мечу могло коштати. Невиђено прати тенис, упоређује раније мечеве… Гледали смо Тима и Зверева и већ разрађујемо сценарија, што ако добије овај, шта ако добије онај. Сједимо на вечери, зезамо се, али заправо смо већ у мечу”, каже Иванишевић који вјерује да је у Ђоковићу барем још добрих пет сезона.

Причао је и о Новаковој трци са рекордима.

Федерера би по броју недјеља на броју један могао да престигне већ послије УС Опена, а по Гранд слемовима идуће године. Ове године га може изједначити, за шта би морао да освојитсва три преостала. Али ако освоји сва три, онда би опет направио нешто што је успио само Род Лејвер. Понављам, за мене је већ сада најбољи тенисер у историји. Кад је присутан, спреман и здрав, нема бољег. Шта ће се све гледати на крају њихових каријера, о томе ће одлучивати људи, али мислим да ће Новак у свим битним категоријама бити најбољи”, јасан је Иванишевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана