Фудбалери Партизана и Црвене звезде у сјајном расположењу дочекују вјечити бој: Дерби у савршеном тренутку

Г.С.
Фудбалери Партизана и Црвене звезде у сјајном расположењу дочекују вјечити бој: Дерби у савршеном тренутку

БЕОГРАД - Фудбалери Партизана и Црвене звезде побједама над Анортозисом и Брагом направили су сјајну увертиру пред 165. међусобни окршај који је заказан за недјељу, од 18 часова.

Београдски ривали у право вријеме су достигли оптималну форму, изборили јесен на великој сцени, потом тријумфално почели европску авантуру и наговијестили да би недјељни дерби могао бити истински спектакл.

Светковина српског фудбала овог пута играће се у Хумској. “Црно-бијели” ће бити у позицији изазивача и, без сумње, имаће шта да покажу. Уосталом, једини су тим српске елите који је у првих седам рунди остварио максималан учинак па са трона тренутно гледа конкуренцију.

Податак да су ученици Александра Станојевића постигли 25 и примили само два гола јасно осликава њихову снагу на оба краја терена. Њу су у четвртак навече осјетили играчи Анортозиса, који су у првом колу Лиге конференције рутински савладани са 2:0.

Ако се на све ово дода чињеница да “парни ваљак” већ четири сезоне Звезди гледа у леђа, онда не треба сумњати да ће домаћи играчи на терен изаћи са мотивом “до неба”.

- Играћемо на нашем стадиону, пред нашим навијачима па нам не преостаје ништа друго него да победимо - оптимиста је капитен Лазар Марковић.

Тријумф на Кипру додатно је подигао самопоуздање и “запалио” атмосферу у свлачионици. Посебно задовољан је новајлија Квинси Мениг, који је у европском дебију постигао првенац у црно-бијелом дресу.

- Мој деби у Европи није могао бити љепши. Најважније је да смо побиједили, али срећан сам и због гола. Сада се окрећемо Звезди. Откако сам дошао, стално слушам о дербију. Сад ћу коначно видјети шта је то - нестрпљив је Мениг.

Оно што донекле ремети планове тренеру Станојевићу је повреде можда и најбољег играча Партизана ове јесени, Рикарда Гомеша.

- Забринуо нас је, играо је повређен после једног старта. Има проблем са зглобом, видећемо каква је ситуација - нада се Станојевић.

И “црвено-бијели” имају разлога да “пуцају” на побједу. Чета Дејана Станковића јесте нешто “спорија” ушла у кампању, “просула” је два бода у првенству, а на путу ка Лиги шампиона ју је зауставио Шериф. Па ипак, “флеке” су извађене двоструким слављем против Клужа и визом за Лигу Европе, која је отворена побједом над Брагом (2:1).

- Врло битна утакмица за нас и одличан резултат. Прво коло у Лиги Европе и први тријумф. Ово је тек почетак такмичења, ништа није готово, али овај приступ је једини прави и само треба овако да наставимо - јасна је порука Александра Катаија пред дерби.

У сличном тону је говорио и Милош Дегенек, који са Александром Драговићем ствара све чвршћи дефанзивни бедем.

- Показали смо да смо права екипа и да не мењамо филозофију ко год да нам је ривал. Ово је прави почетак и знак да треба овако да наставимо. Није битно шта нас чека у недељу, већ и у среду, и за десет дана... Свака утакмица је важна и фудбал се игра до 25. маја.

Мирко Иванић је против португалског састава “узорао” терен и, како је сам открио, по први пут имао грчеве у оба листа. Међутим, не сумња да ће сви бити спремни за Партизан.

- Остварили смо врло важну победу. Треба да брзо саберемо утиске и што боље се припремимо за вечити дерби - закључио је Иванић.

“Зацементирана” 12. позиција

Побједе Звезде и Партизана на почетку јесењег интернационалног пута додатно су учврстиле позицију српских клубова на УЕФА листи. Иако је Србија задржала 12. позицију, направила је значајан корак ка другом мјесту у квалификацијама за Лигу шампиона. Национални коефицијент је увећан за један бод и са сумом од 27.875 српски клубови су направили велики искорак. Двоструку важност имала је побједа “црно-бијелих” на Кипру, имајући у виду да управо та држава заузима 16. мјесто, прво испод “црте” која дијели земље са два или више клубова у квалификацијама за Лигу шампиона од оних са једним.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана