Филип Стојковић, фудбалер Црвене звезде за “Глас Српске”: Инат и звездашко срце одвели у Лигу шампиона

Милан Зубовић
Филип Стојковић, фудбалер Црвене звезде за “Глас Српске”: Инат и звездашко срце одвели у Лигу шампиона

Београд - Филип Стојковић није био ни рођен када је Црвена звезда посљедњи пут играла у Лиги шампиона, док је сада са саиграчима извојевао тешку битку у Салцбургу и ремијем стигао до групне фазе чекане 26 година.

Коначно ће армија навијача имати прилику да види “мушему” на свом стадиону, а фудбалери су одахнули јер су испунили циљ неколико сјајних пријашњих генерација које нису успијевале да дођу до групне фазе.

- Шта рећи након свега већ да смо пресрећни и једноставно смо одахнули. То стање не можемо речима описати, јер је ово један од највећих успеха у историји клуба, а не само новијој. Давно је била 1992. и многи су је и заборавили, а сада се можемо заједно радовати јер се Лига шампиона коначно игра у Београду - изјавио је Стојковић за “Глас Српске”.

Звезда није добро стајала на терену голове је примила у лошим тренуцима. Први пред крај првих 45 минута, а други почетком другог полувремена када је судија Чунејт Чакир старт Вујадина Савића окарактерисао као најстрожу казну иако је прекршај био ван 16 метара.

- Први гол смо примили веома наивно и доста нас је пресекао док код другог нисам видео прекршај а камоли пенал. Не знам шта је судија видео, али нам се вратило после тога. Бог је велики и наградио нас је - рекао је Стојковић.

Након два примљена гола фудбалери Звезде брзо су се сабрали па су за само 77 секунди стигли до изједначења које их је одвело у групну фазу.

- Ако нас је први гол пресекао, други нас је докусурио. У глави ми је само пролазила мисао да смо испали, да нећемо успети, да ћемо стати на последњој препреци до циља и сна којег смо годинама чекали. Када смо дали први гол помислио сам да можемо и до другог који је постигнут одмах након тога. Тада је уследила још већа борба и успели смо да издржимо њихове налете - истакао је Стојковић.

Два битна елемента у игри истакао је као кључне који су одвели до ремија и проласка даље.

- Пресудио је инат и звездашко срце. Зна се колики смо звездаши у екипи и то нам је давало снаге да успемо - изјавио је Стојковић.

Улазак у групну фазу Лиге шампиона није крајњи циљ већ да се покуша доћи до бодова.

- Један камен са леђа је пао и сигурно је да се нећемо задовољити самим уласком већ ћемо настојати да пружимо још боље партије и дођемо до бодова. Бићемо растерећени због оствареног циља, али не баш превише - казао је Стојковић.

Радује се укидању забране доласка навијача на стадион “Рајко Митић” и сигурно је да ће бити тражена улазница више за утакмице.

- Екстра ствар за нас и наше навијаче за које се зна колико нам значе. То су годинама чекали и сада ће моћи да уживају, а дефинитивно не желимо да нам трибине буду поново празне као против Салцбурга - казао је Стојковић.

Прошле сезоне његов клуб одиграо је четири кола квалификација за Лигу Европе, а ове је то исто урадио у Лиги шампиона и тако постао једини клуб коме је то пошло за руком. Занимљиво је да су имена сва четири ривала почињала са словом с (Спартакс, Судува, Спартак, Салцбург). Иако је ове године играо у квалитетнијем такмичењу истакао је да је прошле било много теже.

- Неко ће помислити да су ове квалификације биле теже од прошлогодишњих, али није тако. Прошле године било је доста теже и много више смо се намучили иако се ради о два различита такмичења. Прошлог лета стигло је 13 нових играча који су требали да се упознају и укомпонују у целину и није било лако док смо добијали тешке противнике. Спарта из Прага и Краснодар по мени су били далеко тежи ривали него што су то сада били Спартак Трнава и Салцбург. Можда нису посебна имена у европском фудбалу, али њихови буџети сведоче о њиховом квалитету - нагласио је Стојковић.

Најопаснији резултат 2:0

Навијачи Звезде поново су по друштвеним мрежама цитирали чувену изреку некадашњег тренера екипе Милана Живадиновића који има обичај да каже да је 2:0 најопаснији резултат, а Стојковић се само насмијао на то.

- Јесте, јесте. Сада је то било у нашу корист па можемо да се смејемо - казао је Стојковић кроз смијех.

Дочек

Велику подршку имала је Звезда у Салцбургу, док су многобројни навијачи дочекали фудбалере по повратку у Београд. Аеродромом “Никола Тесла” одјекивала је пјесма на на на на на на на Лига шампиона док се скандирало тренеру Владану Милојевићу и осталим играчима уз неизоставна сликања са јунацима из Аустрије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана