Еврокуп у "новом оделу" – може ли Партизан до трона?

ГС
Foto: Илустрација

Нова сезона Еврокупа је пред нама и то је посебно занимљиво навијачима Партизана пошто се њихов омиљени тим ове сезоне тамо такмичи

Кошаркаши Партизана ће ове сезоне наступати у Еврокупу, такмичењу које је промијенило систем пред почетак сезоне 2021/22.

Наиме, тимови ће бити подељени у две групе: "А" и "Б" и након групне фазе од 18 утакмица чека нас нокаут фаза – осмина финала, четвртфинале, полуфинале и финале и то у јако необичном формату јер ће се играти по једна утакмица.

Тим који је био боље рангиран у групној фази добиће предност домаћег терена.

Познато је већ да се ово такмичење некада звало "Куп Кораћа", а црно-бели су га освајали у три наврата – први пут 1978/79, када су у финалу савладали Босну у Бањалуци под патронатом Ранка Жеравице.

Већ наредне сезоне, господин Душан "Дуда" Ивковић успио је да одбрани трофеј и да у финалу у Београду сруши Аригони Риети, тим који је после 51 године постојања угашен због финансијских проблема.

Трећи пут је Партизан освојио Куп Кораћа 1989. године, када су у финалу побиједили италијански Канту и то на крилима Дивца, Паспаља, Ђорђевића, Савовића...

Црно-бели су одлично отворили сезону у АБА лиги и једини су непоражени тим, а после три одигране утакмице је уз њих стајала Цибона међутим београдски тим је био бољи у Загребу у мечу пред почетак Еврокупа.

Дакле, Партизан ће се такмичити у групи "А" у Еврокупу где се такође налазе следеће екипе:

Морабанк Андора, Локомотива Кубан, Хувентуд, Лиеткабелис, Тренто, Метрополитан, Турк Телеком, Хабург и Шљонск.

У групи "Б" налазе се: Валенсија, Промитеас, Гран Канарија, Будућност, Виртус, Цедевита, Бург, Улм, Бурса и Венеција.

Свој први меч у Еврокупу, Партизан ће играти 19. октобра од 19 часова и 30 минута када у Немачкој буду гостовали екипи Хамбурга и треба рећи да су црно-бели благи фаворит, ако ни због чега другог онда због Желимира Обрадовића који сједи на њиховој клупи.

Руска Локомотива Кубан из Краснодара ће бити главни фаворит у групи А и они нису толика непознаница с обзиром да је Партизан већ укрстио копља са овим руским тимом 2019. године у Еврокупу.

Подсјетимо, "Локоси" су у сезони 2012/13 освојили Еврокуп када су у финалу побиједили шпански Билбао, када је Ник Калатес био њихов плејмејкер и МВП такмичења, а "македонски Американац" Ричард Хендрикс МВП финала.

И сада је екипа веома моћна са Ериком Мекалумом, братом Си Џеја Мекалума, Аланом Вилијамсом, Стентоном Кидом кога се сјећамо из периода играња за Дарушафаку са којом је и освојио Еврокуп 2018. године.

Ту су још Грег Витингтон, некада велика нада Бејлора Џонатан Мотли, Даријус Томпсон, али и један српски кошаркаш – Иван Паунић. Јевгениј Пашутин је и даље на клупи тима, а ту су и два српска тренера Бранко Максимовић и Јован Беадер.

Са Локомотивом ће Партизан играти 22. децембра у Краснодару, односно 30. марта у Београду.

Екипа Андоре ће бити јако неугодан домаћин, како то обично и бива са шпанским екипама у неком европском такмичењу, а тамо је већ бивши плејмејкер Партизана Коди Милер-Мекинтајер.

Недавно су се договорили и са Галом Мекелом који је један дио своје каријере провео у Црвеној звезди, а члан Андоре је и талентовани српски кошаркаш Марио Накић, син Иве Накића бившег центра Партизана који је са Жељком Обрадовићем освојио Евролигу 1992. године.

Од Друа Крафорда прети велика опасност, ту су још и Амине Нуа и Канађанин Конор Морган, Давид Јелинек... Тренер Андоре је искусни Ибон Наваро, а они ће са Партизаном играти 10. новембра у Шпанији и 9. фебруара у Београду

Хувентуд је још један шпански тим који игра у групи са Партизаном, а они су и прошле сезоне имали окршаје с црно-белима и у Шпанији их победили после оног великог преокрета док је екипу водио Владо Шћепановић.

Они су два пута освајали ово такмичење, у сезони 1980/81 и годину дана након Партизана, 1989/90.

Сада имају искусан тим предвођен Пау Рибасом, Антом Томићем и наравно Бренданом Полом, а ту су још и Дерек Вилис кога су довели из Бриндизија, као и Гиљем Вивес.

Хувентуд ће 2. новембра доћи у "Штарк Арену" на дуел са Партизаном, док ће их дочекати 2. фебруара у Бадалони.

Екипа Лиеткабелиса је предвођена бившим тренером Партизана Ненадом Чанком, а ту је и бивши центар црно-белих Ђорђе Гагић па бисмо могли да очекујемо дочек громогласним аплаузом у Београду.

Плејмејкер литавнског представника је бивши кошаркаш Црвене звезде Никола Радичевић, а ту су још и Панајотис Калаицакис, Гидраитис, Орелик, Берзинш...

Лиеткабелис ће у Београд доћи 17. новембра, а Партизан њима гостује 8. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана