Драган Бајић промовисан као кормилар репрезентације Сјеверне Македоније: Селекторски посао круна каријере

Милан Зубовић
Драган Бајић промовисан као кормилар репрезентације Сјеверне Македоније: Селекторски посао круна каријере

СКОПЉЕ - Први пут у каријери Драган Бајић биће селектор сениорске репрезентације. Тренер Игокее сјео је на кормило Сјеверне Македоније умјесто Александра Тодорова, који кроз квалификације није успио да избори наступ на предстојећем Европском првенству.

Према слову уговора Бајић би требало да остане на клупи наредне двије године, док предсједник тамошњег Савеза Перо Антић жели да са са њим направи тим који ће бити у стању да се домогне неког великог такмичења. Финални договор пао је претпрошле седмице у Лакташима, када је Антић био гост на утакмици Игокее и ВЕФ Риге.

- Антић је тада дошао да разговарамо, а након што ми је руководство Игокее дало зелено свјетло да упоредо могу радити два посла, нисам се много двоумио и одмах сам прихватио понуду. Са Игокеом имам уговор на још двије године и хвала управи која ми је изашла у сусрет те дала максималну подршку - изјавио је Бајић за “Глас Српске”.

Искрено је признао да није очекивао да добије позив и преузме националну селекцију.

- Увијек сам се потајно надао неком позиву, али овај ме баш пријатно изненадио. Селекторски посао доживљавам као круну каријере, а позив Пере Антића и директора репрезентације Тодора Гечевског као велико признање. Њих двојица имају блиставе каријере иза себе, током којих су сарађивали са бројим тренерима да би онда мене изабрали да водим репрезентацију за коју су играли. То је велика част, тако да нисам много вагао те ми је задовољство што ћу бити на челу националне селекције Сјеверне Македоније. Имам доста енергије и жеље да заједно направимо нешто добро и када бих могао, остао бих десет година - истакао је Бајић.

Прво искушење имаће тек у августу у претквалификацијама за Свјетско првенство.

- Македонци нису прошли квалификације за Евро и у наредном периоду бићемо фокусирани на први круг квалификација за одлазак на Свјетско првенство. Била би велика ствар да прођемо даље, али групе још нису одређене, тако да је илузорно причати било шта о томе у овом тренутку. Тек када буде обављен жријеб имаћемо јаснију слику - рекао је Бајић.

О раду претходног селектора није желио много да говори док пред собом има јасне циљеве када је у питању селектовање играча.

- Не бих се враћао на протекли период, јер је селектор који је на овој позицији боравио прије мене имао најбоље намјере, али у спорту некад добијеш некада изгубиш. Након тог неуспјеха циљ је да екипа изађе што јача и искуснија. Заједно са Антићем и Гечевским планирамо да подмладимо екипу колико је то могуће и при томе не срљамо и по сваку цијену уводимо младе играче већ оне који својим знањем и енергијом могу допринијети тиму. При томе нико од старијих играча неће бити заборављен или отписан унапријед те ће сви имати прилику да изборе мјесто у екипи. Циљ нам је да спојимо младост и искуство - нагласио је Бајић.

Протеклих година македонски савез натурализовао је америчке играче па су Лестер Бо Мекејлеб и Џеремаја Мејси, док су сада ту Ричард Хендрикс и Џејкоб Вајли.

- Македонци имају неколико страних играча са њиховим пасошем, мада у тиму може да буде само један па ћемо видјети ко ће се од њих одазвати позиву. Уколико буде дефицита на одређеним позицијама, није искључено да ангажујемо још некога, али о томе тек касније - казао је Бајић.

Каријера

Тренерску каријеру Бајић је започео у Игокеи, коју је водио у неколико наврата, док је у једном дијелу сезоне 2014-15. водио Черно море у Бугарској. Током 2014. био је селектор јуниорске репрезентације БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана