Ђоковић подржао кампању против расизма, Давидовић одговорио

Танјуг
Ђоковић подржао кампању против расизма, Давидовић одговорио

БЕОГРАД - Најбољи српски тенисер Новак оковић подржао је на друштвеним мрежама глобалну кампању против расне неправде, на шта је лидер забрањеног неонацистичког Националног строја Горан Давидовић Фирер одговорио да “док траје Кристална ноћ у Америци, има Срба који то подржавају”.

Ђоковић је у уторак у оквиру акције “BlackoutTusesday”, на друштвеним мрежама објавио црну фотографију уз коју је написао “Black Lives Matter” (Животи црнаца вриједе).

Ова акција покренута је као подршка тамнопутим особама широм света након што је смрт Џорџа Флојда током полицијске акције у Минеаполису, покренула талас расних немира у САД.

Давидовић, који је донедавно био бјегунац од правде у Србији, подијелио је на Твитеру објаву оковића и уз то написао:

“Док траје Кристална ноћ у Америци, има Срба који то подржавају. Да и то уђе у записник... и да се не заборави”.

Кристална ноћ је назив великог погрома Јевреја у Њемачкој у ноћи 9. новембра 1938. године. Само током те једне ноћи, уништено је више од 1.500 синагога широм Њемачке, бројна јеврејска гробља и више од 7.000 јеврејских радњи.

Више од 20.000 Јевреја је ухапшено и одведено у концентрационе логоре и неколицина је пребијена на смрт док су остали били приморани да гледају. Тај догађај данас се сматра уводом у Холокауст, у којем је широм Европе у Другом свјетском рату убијено шест милиона Јевреја.

Давидовић је у априлу прошле године ослобођен оптужби за изазивање националне, расне и вјерске мржње и нетрпељивости на антифашистичком скупу у Дому војске у Новом Саду, 2007. године, подсјећа “Блиц”.

Апелациони суд у Новом Саду правоснажно је, послије 12 година кривичног поступка, одбио оптужбу против вође Националног строја, преиначивши тиме пресуду према којој је годину дан раније проглашен кривиим и осуђен на 14 мјесеци затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана