Ђоковић о оснивању Европске суперлиге

Срна
Foto: Курир

БЕОГРАД - Најбољи тенисер свијета, Новак Ђоковић, одржао је конференцију за медије на Србија опену.

Број један није могао да избјегне актуелно питање о оснивању Европске суперлиге у фудбалу.

Новак је често пратио дешавања у свијету фудбала, али је на старту рекао да не располаже са довољно информација о томе, када је о свему упитан од стране једног ирског новинара.

“Нисам чуо вест, не знам тачно о чему се ради. Морам да видим. Потенцијално, да ми у тенису играмо из недеље у недељу би било занимљиво за публику, али не знам колико би било за нас. Тениска публика жели сваке недеље најквалитетније мечеве. Ја сам отворен за иновације у тенису. ово је један од најпопуларнијих спортова у свету, али познато је да смо били и најконзервативнији с променама. Почели смо, имали смо 'Некст Ген' финале, одређене промене у правилима, али очигледно, не кажем да треба имати баш све ново. Ипак, осећам да бисмо могли да направимо одређене промене за добро спорта”, рекао је Новак на прву лопту.

Касније, када му је додатно појашњено о чему се ради, Новак је већ другачије реаговао.

“Морам о свему да се информишем. Је ли то значи да више нема Лиге шампиона? Да не може нико осим тих 20 да се такмичи. Добро, то је када се све узме у обзир, питања фудбала у последњих 20 година, све иде ка томе. Онај ко има пара, тај купи тим, после тога се сузи конкуренција другим тимовима, имају проблем да се такмиче на највишем нивоу што економски значи много поготово за наше клубове. Не могу да кажем више од овога, али на први мах, то ми не звучи добро. Ја волим да се заправо отвори могућност да се више клубова такмичи на највишем нивоу. Тако желим и у тенису. То даје драж спорту, то привлачи љубитеље спорта да га подржавају, баш зато што омогућава исте прилике за већи број такмичара или клубова”, рекао је Новак.

Он је направио паралелу с тенисом.

“Ја могу да направим паралелу с клупским тенисом. Кад је у питању клупски тенис, ми никад нисмо имали академије пре ове Јанкове. Ја правим сада свој формат академије, Јанко и ја смо свесни да је то нешто што је системски јако битно за развој у Србији и региону. С обзиром на то да је то нешто ново, јасно је и да менталитет овде мора да се промени. Већина тренера виде једни друге као конкурецију, а у академији помажете једни другима, покушавате да оформите заједнички неког играча. Ми смо раније имали јаке клубове. Зашто смо Ана, Јелена, Јанко, Ја, Виктор и остали направили добре резултате? Имали смо јаке клубове, Звезду, Партизан, Војводину, Ниш, имали су сви јаку конкуренцију. Имао си једнако квалитетне играче своје или мало старије генерације с којим си могао да играш на живот или смрт. То те је јако припремало. Тога данас нема, клупски тенис у Србији је умро, али треба га оживети, али то не можемо не само Јанко и ја, морамо да видимо како ћемо са савезом све адресирати”, додао је Ђоковић.

Он је открио још један интересантан податак.

“Пре 12-13 година просек година тенисера који су остављали тенис овде је био 14 или 15 година, данас 11. Некад било 7.000-8.000 пријављених такмичара у ТСС, сада испод 2.500. То показује да тенис не иде у добром правцу упркос разултатима које имамо. Гледају се паре, како ће ићи све комерцијално, и онда кога брига за систрем... Ја ћу се трудити док сам активан да то исправим, јер морамо вратити клупски тенис, морамо да остваримо јаке тениске центре који ће подржавати породице и децу, да не мора неко из Ниша, Крагујевца, Краљева да дође у Београд да би успео. То не сме тако да буде. Ако хоћемо традцију морамо да размишљамо супротно од овог што се дешава у фудбалу”, закључио је први рекет свијета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана