Данас је 164. дерби: Звезда за титулу, Партизан за наду

Г.С.
Данас је 164. дерби: Звезда за титулу, Партизан за наду

БЕОГРАД - Фудбалери Црвене звезде и Партизана састаће се данас (18 часова) у дербију 30. кола Суперлиге, што ће бити 164. пут да се београдски вјечити ривали састају у борби за бодове.

Звезда дочекује црно-бијеле са девет бодова предности и побједа би извјесно донијела четврту узастопну титулу.

- Играмо код куће, желимо да наставимо победнички низ и Црвена звезда, барем откад сам ја тренер, увек иде на победу. Бићемо организовани, интелигентни, чврсти, али дерби је непредвидив и тежак за прогнозирање - изјавио је Звездин тренер Дејан Станковић.

Тренер у стручном штабу Звезде Ненад Милијаш очекује да ће пружити све што су уигравали на тренинзима.

- Дерби је специфичан меч, носи нешто своје и не може се поредити ни са једном утакмицом домаћег првенства и Европе. Детаљ како се неки играч буде осећао у том тренутку може и да преокрене дерби, а надам се да ће то бити у нашу корист - изјавио је Милијаш.

Бивши капитен Црвене звезде био је актер и јединог вјечитог дербија на “Маракани” без публике. Милијаш не би имао ништа против да епилог буде исти и домаћи славе (4:1).

- Најтеже је играти дерби без публике. Није еуфорија каква треба да буде када је са навијачима. Сада смо се већ навикли да играмо пред празним трибинама, тад је било специфично јер се само та утакмица играла без публике. Волео бих да се понови резултат 4:1 као из 132. дербија, али сваки дерби доноси нешто своје и одлучују нијансе и ситни детаљи. Нама је битно да смо сви спремни и здрави. Играмо дерби код куће, знамо да доноси много и треба ући паметне и хладне главе у утакмицу. Што се тиче жеље за победом, то нико не може да одузме играчима - закључио је Милијаш.

Нападач Дијего Фалчинели с оптимизмом дочекује дерби. Како је рекао, осјећа пуно повјерење саиграча и тренерског тима, што му је много важно пред финиш сезоне.

- Желим да побиједимо, није битно хоћу ли ја дати гол. Увијек хоћу тријумф, посебно у дербију који би нам омогућио да затворимо шампионски разговор - оптимиста је Италијан.

Тренер Партизана Александар Станојевић је оцијенио да ће дерби сигурно одлучити да ли су “црно-бијели” у игри за титулу или не:

- Много смо велики клуб, ништа ми не значи победа у дербију ако не освојимо титулу. Ми смо Партизан, имамо више циљеве, не могу се задовољити победом над вечитим ривалом ако нисмо конкурентни за наслов. Ова утакмица нам пружа прилику да донесемо неизвесност до краја првенства. Једино нас победа држи у игри. Ако изгубимо, дефинитивно остајемо без шанси.

Он је додао да га храбри чињеница што је “парни ваљак” у посљедњих неколико година егал или бољи од ривала.

- Чим смо мање губили, аутоматски смо у позитиви. Уз све поштовање црвено-белих и титула, они не могу никад да буду доминантни у односу на нас. Мора много времена да прође, да добије Звезда наредних седам или осам дербија, па да каже да доминира - јасан је Станојевић.

Везиста Бибарс Натхо сматра да његова екипа мора да одигра тимски како би славила у 164. дербију. Израелац вјерује да до тријумфа “црно-бијели” могу да дођу.

- Наравно да можемо да побиједимо! Зар нисмо показали у прошлости да смо то способни да учинимо? Потребно је да будемо у добром стању и презентујемо нашу игру. Буде ли тако, имамо веће шансе да славимо - јасан је Натхо.

Без публике

Једини дерби без публике на “Маракани” био је 132. окршај вјечитих ривала и одигран је 1. марта 2008. године, када је Црвена звезда савладала Партизан резултатом 4:1. Посебно се истакао двоструки стријелац Сегундо Кастиљо, а погађали су још Дејан Миловановић и садашњи тренер у стручном штабу Ненад Милијаш. Почасни погодак за госте дјело је Ђорђа Лазића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана