Дан када је принц постао краљ

Дејан Марић, Душан Репија
Дан када је принц постао краљ

ЛОНДОН - Дошао је и тај дан, Новак Ђоковић је крунисан! Први рекет планете данас је почео рекордну, 311. седмицу владавине АТП листом, чиме је престигао дугогодишњег рекордера Роџера Федерера.

Принц је сада и званично постао краљ, по трећем од четири најважнија тениска параметра избио је на прво мјесто те истакао озбиљну кандидатуру за звање најбољег икада, ако то већ и није. Дуго је чекао и много радио да би доказао свијету колико вриједи.

Ноле има бољи међусобни скор у односу на највеће ривале Роџера Федерера и Рафаела Надала. Има и више великих титула, у које спадају гренд слемови, мастерси, завршни турнири сезоне и олимпијске игре. А сада је преузео примат и на АТП листи.

Једини критеријум по којем Ђоковић још каска за конкурентима су гренд слем трофеји. Новак их је скупио 18, а ривали по 20. Па ипак, гледајући тренутну форму, физичку спрему, године и прилагодљивост различитим подлогама, српски ас има сјајну прилику да у сезонама пред нама и по овом питању избије на врх. А онда више неће постојати дилема да је управо он тениски ГОАТ (енг. The Greatest of All Time), односно најбољи свих времена.

Новаков подвиг добија на значају ако се узме у обзир чињеница да долази из “мале” Србије, да је за све морао да се бори, да уз себе није имао спонзоре, да му ништа није сервирано на пладањ те да је све своје успјехе остварио у ери у којој су и Федерер и Надал већ били звијезде.

Швајцарац је, уз дужно поштовање свим тадашњим ривалима, прегршт гренд слемова освојио прије него ли је Надал сазрио, а поготово Ђоковић. Такође, Бик са Мајорке је 13 од 20 гренд слем трофеја освојио на шљаци. Ноле је из сјенке успио да разбије тај дуопол и равноправно уђе у трку за најуспјешнијег тенисера свих времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана