Дан када је одиграна најбоља утакмица у историји "ЈНА" VIDEO

Б92
Дан када је одиграна најбоља утакмица у историји "ЈНА" VIDEO

На данашњи дан прије 35 година на стадиону Партизана је одиграна утакмица коју је Еуроспорт уврстио међу 100 најбољих у историји.

"Црно-бели" тим је у реванш мечу друге фазе Купа УЕФА са 4:0 савладао Квинс Парк Ренџерс, пошто је у првој утакмици одиграној на енглеском тлу био савладан са 6:2.

"Партизан је, под командом тадашњег тренера Ненада Бјековића, на утакмицу у Лондон, тог 24. октобра 1984. отишао самоуверено, спреман да се надиграва. Показао је то током првог полувремена, када је после предности "полицајаца" окренуо резултат на 2-1. Клинчарски је изједначио, а затим је Драган Манце постигао гол о којем се и данас прича. Нажалост, до краја полувремена ЉПР је успео да преокрене резултат на 3-2. Прави бродолом је уследио у наставку, чинило се као да одбрана Партизана не постоји, па су Енглези постигли још три гола! На крају, КПР – Партизан 6-2! Резултат који је практично већ елиминисао београдске "црно-беле". Још се памти очај легендарног коментатора Владанка Стојаковића, који је после једног од голова енглеског тима, резигниран што стрелца нико није приметио и чувао, рекао - па зар ја одавде са трибина треба да га видим?!", наведено је на порталу црнобеланосталгија.цом.

Реванш је услиједио 7. новембра 1984. године, пред 50.000 навијача у Београду.

"Почело је како се само пожелети може! Већ у 3. минуту Драган Манце је начео госте из Лондона. Играчи КПР-а нису ни стигли да се привикну на пакао Хумске улице, а већ су губили 1-0!

Драган Манце је у паду, главом, спровео у мрежу центаршут Клинчарског са леве стране. На трибинама урнебес! А онда је наступило затишје у головима. Али само до финиша првог полувремена. Играо се 40. минут, Звонко Живковић је оборен и то је класичан пенал. Да кошмар по Енглезе буде већи, Манце прилази голману Хакеру, и прави потез својствен само мангупима одраслим на асфалту Земуна и Београда – узима му лопту из руку а затим љуби у образ голмана гостију и оставља га шокираним пред извођење пенала.

Одговорност преузима играч из Партизанове одбране – Драги Каличанин, који је био "човек за пенале" и не греши. Слуђивање голмана гостију је успело, Каличанин је прецизан и то је 2-0, таман колико је требало. Јурило се 4-0, па је рачуница била да се дају два гола у првом и два у другом полувремену. На трибинама еуфорија, нико више и не сумња да ће Партизан стићи и престићи предност лондонског тима.

Само је питање када.

Друго полувреме је убрзо почело да даје одговор на то питање.

Протекао је тек минут у другом делу игре, када лопту узима Миодраг Јешић, на средини терена граби ка голу КПР-а, и као да у моменту осећа да ривали више не знају за себе и да их треба дотући, и засипати им гол са свих позиција.

Са око 30 метара популарни Јеша шаље пројектил ка голу Енглеза, "жабица" одскаче" испред Хакера, и упркос томе што је успео на моменат да укроти лопту она га прескаче и лагано улази у мрежу. Експлозија на Стадиону ЈНА, већ је 3-0! Сада се чекао само завршни ударац.

Стигао је после нешто више од сат времена од почетка утакмице. Центаршут Зорана Чаве Димитријевића у 63. минуту са десне стране, лопта прелеће групу играча оба тима али из другог плана натрчава Звонко Живковић, момак који је само три дана пре утакмице дошао са одслужења војног рока.

Жиле елегантно захвата лопту главом и она је у мрежи, за тотално лудило и на терену и на трибинама! Са овим резултатом од 4-0, Партизан иде даље!", закључује се у тексту.

Утакмица одиграна у Београду се нашла у избору Еуроспорта од 100 најбољих мечева у историји фудбалске игре, на 70. позицији.

"Голови Џона Грегорија, Вејна Фередаја, Сајмона Стенрода, Ворена Нила и два Гарија Банистера су обезбедили сигурну победу за КПР од 6:2, у првој утакмици. Меч је одигран на Хајберију, пошто је Лофтус роуд био суспендован за европска такмичења због подлоге од вештачке траве.

КПР је имао значајно вођство, екипа је била пуна самопоуздања пред пут у стару Југославију. Све се завршило са сузама за Ренџерсе, Партизан је постигао четири гола за 64 минута и поништио је предност енглеског тима.

Екипа тренера Алана Малерија није успела да одговори и избачена је из Европе, због правила о голу у гостима.

Тренер Малери се никада није опоравио од таквог пораза и отишао је из клуба неколико недеља касније, после само шест месеци проведених у клубу", наводи Еуроспорт.

<iframe width="628" height="471" src="https://www.youtube.com/embed/agbNfutEaaw" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана