Дан када је Југославија завладала свијетом VIDEO

Г.С.
Дан када је Југославија завладала свијетом VIDEO

На данашњи дан пре 22 године кошаркашка репрезентација Југославије постала је првак свијета на Шампионату у Атини.

Била је то потврда надмоћи генерације, којој је због међународних санкција, ускраћена прилика да освоји још пехара.

У финалу у дворани “Маруси”, тадашња Југославија у ослабљеном саставу, побједила је Русију (64:62).

Репрезентација коју је као селектор предводио Жељко Обрадовић сусрела се и прије такмичења са великим проблемима, али је ипак дошла до злата.

Обрадовић није могао да рачуна на чланове прве петорке са Олимпијских игара 1996. у Атланти Зорана Савића, Предрага Даниловића и Влада Дивца, због административних проблема нису играли Југословени са грчким пасошем Предраг Стојаковић, Драган Тарлаћ и Милан Гуровић, док је Александар Ђорђевић дошао недовољно спреман због операције повређене ноге.

О томе је за РТС говорио члан златне генерације Саша Обрадовић.

“Мало бих се осврнуо на период пред само такмичење, који сви ви, а посебно ови момци на екрану добро памте, поготово Копаоник кроз које смо прошли”, почео је Обрадовић.

Сада, можда мало из неке друге перспективе, где сам тренер, па мало упоредим нешто што бих можда радио са мојим играчима... Ми смо све што се дешавало на терену и те како заслужили. Мислим да, кроз те паклене припреме, па и кроз само такмичење је могла да се види та наша физичка, али и психичка спрема да освојимо четврту светску титулу”, додао је тренер Црвене звезде.

Југославија је на путу до четврте златне медаље у историји у групи Б побједила Порторико (80:66), Русију (82:74 – продужетак) и Јапан (99:54). “Плави” су у другој фази били бољи од Канаде (95:55) и Грчке (70:56), а једини пораз на првенству налена им је селекција Италије (61:60).

Обрадовићев тим је у четврфиналу побједио Аргентину 70:62, у полуфиналу по други пут на Мундобаскету домаћина Грчку 78:73 и у борби за златну медаљу поново “зборнају” 64:62.

Кад се мало подсетиш неких ствари, видиш на лицима свих нас да је хемија била добра. Само то такмичење показало је колико смо били јаки као кошаркашка нација јер је практично створена слика да смо овако велики успех направили са, под знацима навода, другом екипом. Екипом која је чекала своју шансу и на крају је дочекала. Себе ту видим у највећој, за мене животној улози, јер сам добио праву прилику и на најбољи начин искористио”, закључио је Обрадовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана