Чувени Бора Милутиновић успјех Србије приписао и “Новозеланђанима": Процвјетао шампионски пелцер

Дејан Марић
Чувени Бора Милутиновић успјех Србије приписао и “Новозеланђанима": Процвјетао шампионски пелцер

ДОХА - Жива фудбалска легенда и човјек који је преправио историјске књиге свјетских првенстава, Бора Милутиновић тврди да су за пласман Србије на Мундијал у Катару заслужни и "Новозеланђани", сјајна генерација која је 2015. године под командом Вељка Пауновића покорила планету.

Предраг Рајковић, Вања Милинковић-Савић и његов брат Сергеј, Милош Вељковић, Немања Максимовић, Марко Грујић и Андрија Живковић прије шест љета попели су се на фудбалски пиједестал, разгаливши тада срца нације.

Иста седморка је учествовала и у посљедњој репрезентативној акцији "орлова" током које је срушена Португалија и извађена виза за највећу смотру фудбала. Милутиновић сматра да то није случајност.

- Вељко Пауновић и његови сарадници су својим радом помогли да данас имамо лепша фудбалска времена. Тих седам играча су били прваци света. Није случајност. То је био шампионски пелцер. Темељ нових фудбалских успеха - почео је Милутиновић причу за "Глас Српске".

"Орлови" су под диригентском палицом Драгана Стојковића за кратко вријеме вратили вјеру навијача. Не само игром и резултатима, него и понашањем, тимским духом, вјером у сопствене могућности. Наш саговорник вјерује да је ово само почетак:

- Драго ми је што ће Србија доћи овде у Катар. Успех је када наша репрезентација игра са у најбољим екипама планете. Надам се да ћемо остварити бољи резултат него у Русији. Треба се добро спремити и све оно што је до сада добро одрађено потврдити на Светском првенству.

Пикси је за све урађено добио многе хвалоспјеве, али Милутиновић у први план истиче колектив и саме фудбалере:

- По мени, најзаслужнији су играчи. Они су увек на првом месту. Без добрих фудбалера не можете створити добру репрезентацију. Понављам, неки од њих су били светски прваци и то је веома битно. Охрабрује што имамо велики број фудбалера који играју значајне улоге Италији, Немачкој, Шпанији, Енглеској... Диван је осећај имати своје адуте у таквим лигама.

На питање који од репрезентативаца је оставио најјачи утисак током посљедњег циклуса, Милутиновић је избјегао одговор:

- Ово је колективни спорт. Причамо о тиму, од 22, 23 играча, односно њих четрдесетак, колико их буде укупно на списку. И сви они су заслужни за успех. Не игра један, већ колектив. Такође, амбијент и однос између њих и тренера у стручном штабу играју битну улогу.

Коментаришући неке претходне неуспјехе Србије, човјек који је на мундијалима учествовао са пет различитих репрезентација у први план је истицао недостатак тимског духа. Сада је ситуација другачија.

- Да, коначно то можемо да кажемо. Али ова атмосфера треба да се одржи. Диван је осећај видети изванредне играче са правим односном према игри и дресу са националним грбом - јасан је Бора.

Српски навијачи су полетјели, у Катару очекују нови искорак, али наш саговорник спушта лопту на земљу.

- Прерано је о томе говорити. Једно су жеље, а реалне могућности нешто друго. Те могућности зависе од толико фактора. Најважнији је у каквом здравственом стању буду играчи. То је прво. Друго је жреб. Толико је битних ствари и детаља које у овом тренутку не можемо да предвидимо.

Милутиновић је савјетник Организационог одбора Мундијала и оно што је сигурно је да ће своје "орлове" у Катару дочекати раширених руку, а без сумње, моћи ће да им да и корисне савјете.

- Наравно. Реч је о мојој земљи и то је минимално што могу да урадим. А ако неко буде требао одређене информације од мене, на њих може да рачуна - најавио је стручњак са надимком Чудотворац.

Планетарна смотра у Катару биће прва са префиксом "зимска". Многи са скепсом дочекују почетак такмичења у Персијском заливу, али Милутиновић тврди да ће све протећи у најбољем реду и да је највећи изазов, као и увијек, онај на терену.

- Да, највећи изазов је како победити. Добро је што се овде игра у новембру и децембру. Играчи ће доћи у бољем физичком стању јер ће иза њих бити мањи број мечева. Услови на стадионима су идеални. Неће бити ни дугих путовања. Ма, као у сну. Све ће бити на изванредном нивоу. Само да фудбалери буду здрави и спремни.

С обзиром на малу удаљеност између стадиона и груписање великог броја људи на малом простору, постоји бојазан да би доласком репрезентација и навијача могла настати велика гужва у Дохи и околини. Бора, који је организаторима преносио богата искуства са шампионата на којима је учествовао, тврди да нема разлога за бригу:

- Организатори раде интелигентно и не сумњам да ће наћи начин да све прође у најбољем реду. Одлучује много фактора, а предстојеће Арапско првенство биће генерална проба за оно што следи.

Милутиновић и дан-данас са великим жаром ради у фудбалу. И, када његова савјетничка улога у Катару буде окончана, он не жели да окрене леђа најважнијој споредној ствари на свијету.

- Да ми бог да здравља, слиједи ново првенство, у Мексику, Канади и Сједињеним Државама. Авантура може да се настави - закључио је Милутиновић.

Бразил и Француска

Мундијал у Катару почиње за нешто мање од годину, састави репрезентација до почетка смотре се неће драматично мијењати, а Милутиновић већ сада има своје фаворите.

- У овом тренутку Бразил и Француска се издвајају. Међутим, не мора значити да ће тако бити и за 11 месеци. Не треба заборавити ни Шпанију, Белгију, Аргентину... Има доста кандидата за највиши пласман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана