Александар Атанасијевић: Ковач је помало лудо веровао у нас

Душан Репија
Александар Атанасијевић: Ковач је помало лудо веровао у нас

Београд - Селектор Слободан Ковач је помало лудо веровао у нас од тренутка када смо дошли на припреме, па и онда када није ишло најбоље у току утакмица.

Увек је понављао да имамо квалитет и знање да одемо до самог краја и на крају смо га послушали. Ово злато је огроман успех, с обзиром на то у каквом смо расположењу били после неуспеха у Барију.

Рекао је ово у интервјуу за “Глас Српске” коректор селекције Србије која је побједом против Словеније стигла до трећег најсјајнијег одличја на европским првенствима.

- Да се разумемо, не желим да причам лоше о бившем селектору Николи Грбићу, али је Ковач нешто променио. Невероватна енергија коју поседује и којом вас зарази само када га гледате како скаче крај терена извлачила је из сваког од нас оно најбоље. Бацали смо се за сваку лопту и наплатили невероватан рад, труд и одрицање - рекао је Атанасијевић.

Глас: Сигурно има нешто и до вас, јер девет побједа у исто толико мечева не може да оствари селекција која нема квалитет?
Атанасијевић: Наравно. Знамо ми да поседујемо квалитет, играмо у најбољим тимовима света и годинама смо у самом врху. Али није било лако после неуспеха на квалификационом турниру за Олимпијске игре. Оставило је трага на самопоуздање и психу. Ту је селектор одрадио огроман посао. Причао је са сваким од нас, бодрио и веровао. Мало је променио и тактичку припрему меча и све је на крају испало како нисмо могли ни да замислимо.

Глас: Како сте прославили злато? Или тек требате да га прославите?
Атанасијевић: Нисмо имали превише времена јер смо рано имали лет за Београд. Сам дочек на аеродрому био је феноменалан, а потом и пријеми код председника Александра Вучића и министра спољних послова Ивице Дачића, који нам је уручио дипломатске пасоше... На крају, наравно, балкон. Имао сам прилику да изађем пред хиљаде људи још 2011. године, али тада нас тројица из садашњег тима нисмо били у главним улогама. Сада је много другачије.

Глас: Ова генерација навикла је да утишава дворане. Пољска је пала пред 70.000 навијача, Италија и Француска пред 15.000 и судија. Испада да најбоље играте када су сви против нас?
Атанасијевић: Терен је увек истих димензија и он је једино мерило, али ја лично више волим када сви навијају за ривала. Довољно смо искусни да не поклекнемо пред таквом атмосфером. Што се тиче суђења, мислим да арбитри нису намерно правили грешке у полуфиналу, али, на срећу, сада постоји тај челенџ.

Глас: Када сте добили Французе, јесте ли вјеровали да вам злато не може измаћи?
Атанасијевић: Далеко од тога. Словенци су избацили две можда и најбоље екипе света, Пољску и Русију. Јесте то било пред њиховом публиком, али су показали квалитет. Финале су почели сјајно, али сам некако знао да нам злато не може измаћи.

Глас: Била би велика неправда да не одете на Олимпијске игре. Каква су очекивања од посљедње шансе у јануару?
Атанасијевић: Видели смо сада колико је мала разлика између репрезентација. Квалификације играмо са Словенцима и Французима, а ту су још Бугари и домаћини Немци. Нећемо имати времена за припреме, не треба да се залећемо, али се надам да ћемо се домоћи Токија.

 

Пале

Глас: Припреме на Палама показале су се таличним за обје селекције Србије. Да ли бисте вољели да постоји могућност да прије квалификационог турнира одрадите један мини-циклус у Републици Српској?

Атанасијевић: Нема, нажалост, шансе за то, али дефинитивно бих волео да се вратимо. Ко зна, можда пре Токија. За сада имамо учинак од 100 одсто - две припреме, две медаље. Велики поздрав за наше домаћине тамо, али и све навијаче у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана