АБА креће двије седмице касније

Г.С.
АБА креће двије седмице касније

ЗАГРЕБ - Руководство АБА лиге помјерило је почетак сезоне за двије седмице због погоршања епидемиолошке ситуације са вирусом корона у земљама из којих стижу клубови учесници.

Тако ће елитни ранг регионалног такмичења почети 3. октобра, умјесто планираног 19. септембра, док ће Друга АБА лига стартовати 1. октобра. Челници су усвојили кључне тачке на којима ће у скорије вријеме бити развијен АБА "ковид 19" протокол, којим ће бити покривени сви сегменти организације и такмичења, што ће довести до максималне заштите свих учесника. Заједно са клубовима АБА лига ће формирати тим стручњака који ће чинити еминентни љекари, а који ће учествовати у изради плана превентивних мјера за предстојећу сезону, док ће сарадња бити остварена и са надлежним државним и здравственим установама. Уједно, руководиоци су анализирали неколико сценарија према којима ће организовати такмичење, а све у сврху заштите свих учесника и они ће бити примјењивани у зависности од тренутке епидемиолошке ситуације.

У периоду који слиједи клубови би требало да предузму све неопходне превентивне мјере како би послије поменуте двије седмице били спремни да уз максималне мјере у борби против инфекције почну са такмичењем. Сви очекују да до тада ситуација буде стабилизована, док ће календар такмичења, који је раније усвојен, вјероватно бити модификован. Помјерање старта готово сигурно ће довести до помјерања почетка припрема, а сви клубови учесници планирали су да са радом крену првих дана августа.

Скупштина АБА лиге, која је прекинута прошле седмице, настављена је јуче, али поново није завршена. Првобитно се прекид  десио како би био ријешен правни статус АБА лиге као друштва и како би се сви клубови уписали у судски регистар. Партизан је инсистирао на томе да ФМП не може бити учесник АБА лиге, јер на тај начин долази до сукоба интереса. Остали клубови су генерално били за то да ФМП остане, а Партизану је дат рок до понедјељка да се изјасни о томе какве ће кораке предузети.

Прошла сезона прекинута је на Скупштини крајем маја, шампион није проглашен, нико није испао у нижи ранг, док је лига проширена са 12 на 14 клубова, а нови чланови су постали Борац Чачак и Сплит.

Још нису потврђени учесници Друге АБА лиге, која је такође проширена са 12 на 14 клубова, а с обзиром на то није објављен ни календар такмичења.

Судије

Челници регионалног такмичења именовали су Срђана Дожаија новим комесаром за делегирање судија, док је Саша Маричић нови предсједник судијске комисије. Њих двојица замијенили су Изтока Ремса и Бранка Јовановића, који су до сада обављали поменуте функције.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана