Украјина тражи забрану учешћа Русији на Олимпијским играма у Паризу 2024.

ГС
Украјина тражи забрану учешћа Русији на Олимпијским играма у Паризу 2024.

КИЈЕВ - Украјина се нада да ће обезбиједити широку међународну подршку за забрану учешћа руским и бјелоруским спортистима на Олимпијским играма у Паризу 2024. године, саопштио је данас украјински министар спорта Вадим Хутсајт.

Међународни олимпијски комитет (МОК) је до сада био отворен за укључење руских и бјелоруских спортиста и омогућио им такмичење квалификацијама, преноси Радио слободна Европа.

- То је за нас неприхватљиво - рекао је Ројтерсу министар спорта Хутсајт који је и бивши олимпијски шампион, обраћајући се поред зида са портретима спортиста, погинулим у рату који је покренула Русија прије годину дана уз помоћ Бјелорусије.

- То је немогуће за нас у вријеме када траје рат великих размјера, када наши спортисти, наши војници бране нашу отаџбину, нашу земљу, бране своје домове, своје породице, своје родитеље - казао је Хутсајт.

Најмање 220 украјинских спортиста и тренера је погинуло у рату, саопштио је Хутсајт, док је преко 340 спортских објеката оштећено или уништено.

Он је додао да је 40 нација дало украјинским спортистима помоћ за смјештај и обуку у иностранству током рата. Међутим, није било веће јавне подршке других нација иницијативи за потпуну забрану учешћа руским спортистима у Паризу.

Русија каже да је циљ њене специјалне војне операције у Украјини да заштити сопствену безбједност, негира оптужбе за злочине и каже да ће пропасти сваки покушај да буде истиснута из глобалног спорта. Москва је саопштила да би поздравила сваки потез МОК-а да дозволи својим спортистима да се такмиче на Олимпијским играма, након што је водеће свјетско спортско тијело размотрило опције за њихов повратак на међународне догађаје.

- Свакако, постоји покушај Међународног олимпијског комитета да дозволи нашим спортистима да учествују на међународним такмичењима - рекао је предсједник Олимпијског комитета Русије Станислав Поздњаков.

„Можда и на будућим Олимпијским играма, наравно, то у потпуности поздрављамо”, додао је он, упозоравајући на, како је рекао, “додатне услове” наметнуте руским спортистима.

МОК је прошле седмице подржао приједлог Олимпијског савјета Азије да се Русима дозволи такмичење на азијском континенту, што би потенцијално могло да укључи руске спортисте у квалификационе мечеве за Олимпијске игре у Паризу.

- У том случају украјинске спортске власти и спортисти ће се суочити са веома тешком одлуком да ли да бојкотују игре у Паризу - рекао је украјински министар Хутсајт:

Украјински званичници су се посљедњих дана окренули против МОК-а због како су нагласили “промовисања насиља, масовних убистава, уништења” са идејом да Русији дају “платформу за промовисање геноцида”.

МОК је те оцјене назвао клеветничким и рекао да такве ријечи не промовишу конструктивну дискусију.

Бивши боксерски шампион Владимир Кличко, брат градоначелника Кијева, позвао је предсједника МОК-а Томаса Баха да не издаје олимпијски дух и постане “саучесник у овом гнусном рату тако што ће дозволити Русији да се такмичи”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана