Чувене Ћирине изјаве: Од Муриња из Травника, до тога да Просинечки неће постати фудбалер

ГС
Чувене Ћирине изјаве: Од Муриња из Травника, до тога да Просинечки неће постати фудбалер

Легендарни тренер Ћиро Блажевић увијек је привлачио пажњу и никог није остављао равнодушним.

Блажевић је оставио дубок траг у свијету фудбала, био је специфичан, те је јасно, народским језиком и без увијања, говорио шта мисли о било чему и било коме. Он је у својој богатој каријери имао антологијске изјаве, које ће се још дуго препричавати. Често је одговоре почињао са „Сине мој…” што ће остати заувијек запамћено, баш као и неки погледи на свијет који били тако обично речени, а тако тачни. 

- Имао сам позив Ивана Стамболића да преузмем Звезду, нећу открити које године. Све је било договорено, али су Џајић и Цветковић блокирали уз речи: Гдје ће нам Хрват бити тренер?! - присетио се Ћиро Блажевић, па додао:

- Није ми жао јер сам динамовац и најдража ми је титула она из 1982. године, када сам био испред Звезде.

Чувена његова изјава везана је и за Роберта Просинечког да никад неће постати фудбалер.

- Ако Просинчеки постане играч, појешћу диплому - говорио је Ћиро Блажевић.

Ћиро је знао да насмије својим изјавама, а ово су само неке од њих.

- Нема ништа боље од новинарског посла. Имаш власт, пијеш људима крв на сламку и још те плаћају за то

- Тајна је тајна док је случајно или можда не, не сазна Ћиро Блажевић. Тада она постаје сензација.

Када је Хрватска освојила треће мјесто на СП у Француској, навијачи су му почели скандирати “Ћиро мајсторе”, а он је изјавио:

- Драго ми је што више нисам хомосексуалац.

Посебно мјесто у његовом животу биле су жене.

- Луд сам за умјетничким сликама. Волим жене и на платну. Сине, кад сам био мали био сам сиромашан. Сад ето нешто имам, па се помало кур*им.

- Зашто жене не коментаришу утакмице? Не могу мушкарци толико брзо трчати колико могу жене брзо причати.

На питање да ли воли алкохол:

- Слабије, је*о те живот, не може ни Ћиро све.

Чувена је његова изјава и о легенди Партизана Зорану Чави Димитријевићу, кад је прелазио у Динамо.

- Ниједан Београђанин, одговорно то тврдим, ни прије ни послије њега није био толико обожаван у Загребу као што је то био он. Раја му је на трибина скандирала више него што су то чинили мени ‘82. када сам им донио онај дуго очекивани трофеј, а већ у његовој првој утакмици бацио их је све у делиријум.

Зашто је најбољи тренер на свијету?

- Ја кажем да сам бољи тренер од Фабија Капела. Онда ме питају: “Како то?” Па да су Капело или Мурињо рођени у Травнику, дошли би до Турбета (мјесто поред Травника). Нека они оду из Травника до врха ногомета, ма дај.

О Батистути пред окршај против Аргентине на СП-у 1998. године

- Ни Звоне (Бобан) ни ја не би дали Шукера за десет Батистута. Ј*бо те Батистута.”

Ћирине лекције

Када је отишао у Швajцарску радио је као чистач, а осам година касније постао је селектор ове земље.

- Када ме један шовиниста новинар упитао јесам ли очекивао да ћу од метлара постати селектор, нисам порекао да сам био метлар иако сам тада фурао Јагуара, а облачили ме креатори. Одговорио сам му: Кад сам био метлар, нисам мислио да ћу бити селектор. Ја сам у то био сигуран, будало једна”.

Порука младима

Морају знати радити на себи да осигурају оно што је најважније јер сви кажу здравље. А Ћиро каже: “Да, здравље... Али, и најздравији човјек без пара - готова болест.” Ја кад немам пара, ја сам психички болестан. Мораш радити на себи да би могао себи осигурати егзистенцију. Мораш се јако трудити да би зарадио новац.

Седам фактора успјеха

Постоји једна формула састављена од седам фактора: талент, мотивација, карактер, спортска интелигенција, средина, тренинг и, на крају, срећа. Сви су ти фактори важни. У мојем се случају социјална мотивација показује као највећа. Прије је, можда, тај елеменат био довољан, али се није уочавало колико је и средина важна. 

Срећа и разочарање

Никада срећа не може бити тако велика кад побиједиш колико је разочарење велико кад изгубиш.

О таленту

Моја ме мајка спремала за свештеника. Отишао сам у сјемениште, али када ме часна облачила, схватио сам да то није за мене. Отишао сам кући и рекао мајци да сам се заљубио у часну сестру и ту је био крај мог свештеничког пута. Желим рећи да мораш бити талент за неке ствари и да се то не може наметнути.

О национализму

Ја волим све људе. Мрзим ове примитивце који одлазе у екстреме па мрзе некога зато што није... То је грозно. Ја сам такав, ево ти све, респектујем твоје, али немој дирати моје. То је у мојој доктрини и мом одгоју. Одрастао сам с муслиманима и Србима. Никад нисмо знали ко је ко. Надам се да ће то једном превагнути код нас јер човјек се не смије позивати на примитивце који су сматрали да могу убити, а да им се ништа не догоди. То је страшно.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана