Борац слави 88. рођендан

Дарко Пашагић
Борац слави 88. рођендан

Бањалука - Фудбалски клуб Борац основан је на данашњи дан прије 88 година у кафани "Путник", која је двадесетих година прошлог вијека била омиљено састајалиште Бањалучана и налазила се на углу тадашње Мартићеве улице (садашњи угао Српске и Веселина Маслеше).

Идеја о оснивању клуба родила се раније, вјероватно 1925. године. Тада је Бањалука већ имала неколико малих фудбалских клубова, ђачких, студентских и радничких, који су настајали и нестајали, а све њих је предводио веома популарни и већ афирмисани у цијелој Врбаској бановини Фудбалски клуб Крајишник, који су финансирали индустријалци, богати трговци, а водили виђени људи из јавног и политичког живота града. Са друге стране, група младих трговачких помоћника жељела је свој клуб. Уз фудбал као игру и омиљену разоноду на бањалучким ливадама, ријетке тренутке слободног времена проводили су у кафани "Путник". Ту је рођена идеја да се оснује Фудбалски клуб Борац. Тим договорима присуствовали су Миле и Бране Стефановић, Никола и Миле Пуцар, Бранко и Божидар Илић, Руди Хитер, Мустафа Софтић, Здравко Шербл, Саво Новаковић, Жарко Врањешевић, Емил Зрелец... Многи савременици тих догађања су тврдили да је, у неку руку, Веселин Маслеша дао име клубу.

- Ако се борите и уколико ћете се борити за своја радничка права зашто да вам се клуб не зове Борац - рекао је Маслеша.

Послије тога услиједиле су уобичајене формалности. Иницијатори су се обратили тадашњим властима са захтјевом да оснују клуб. Преписка је трајала готово годину, све до 4. јула 1926. године, када је одржана главна годишња скупштина. За првог предсједника Борца изабран је Руди Хитер. Свој први велики успјех Борац је постигао на слетском такмичењу у Сарајеву 1928. године и тај трофеј и данас се чува у клупским просторијама. За вријеме Другог свјетског рата клуб није постојао, а његов рад обновљен је 22. јуна 1945. године.

Борац се од 1950. године такмичио у савезним лига Југославије, а у Првој је био у сезони 1961/62, 1970/71, од 1972. до 1980. и од 1989. до 1992. Од 1995. године играо је у Првој лиги Републике Српске, а од 2003. године у Премијер лиги БиХ. Побједник је Купа Југославије (Куп Маршала Тита) 1988. и финалиста овог такмичења 1975, а 1992. године освојио је Средњоевропски куп (Митропа куп). Најбољи пласман у Првој савезној лиги Југославије остварио у сезони 1990/91 када је био четврти. Три пута је био првак Републике Српске и пет пута освајач Купа, шампион БиХ у сезони 2010/11 и освајача Купа БиХ 2009/10.

Истра

Другу контролну утакмицу у склопу припрема за нову сезону Борац ће одиграти данас у 17 часова. На стадиону "Луке" у Мркоњић Граду Бањалучанима ће 88. рођендан честитати хрватски прволигаша Истра 1961 из Пуле. Доскорашњи нападач Борца Харис Ханџић како је било и најављено, каријеру ће наставити у новом руском прволигашу, Уфи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана