Спорт Клуб: Бањалучанин тужио ФИФА, не одустаје од дреса "орлова"

ГС
Спорт Клуб: Бањалучанин тужио ФИФА, не одустаје од дреса "орлова"

ЛОЗАНА - Наставља се борба Владана Ковачевића и Фудбалског савеза Србије да голман пољског Ракова добије право на дрес “орлова“ .

Незадовољан рјешењем ФИФА, Бањалучанин се одлучио да правду потражи пред судским органима - тужио је свјетску фудбалску федерацију због одлуке да му не дозволи “спортско држављанство“ Србије.

О случају ће, како сазнаје Спорт клуб, коначну ријеч дати Спортски суд за арбитражу, са сједиштем у Лозани.

Како сазнаје Спорт Клуб, правни заступници Бањалучанина Владана Ковачевића утврдили су да је током праксе у посљедње непуне три године било изузетака од ФИФА правила.

И на том аргументу темеље захтјев о дозволи голману да обуче дрес Србије. ФИФА се у одлуци да Ковачевићу забрани промјену спортског држављанства позвала на сопствено правило из септембра 2020, a које каже да “играч, који је играо за репрезентацију друге државе, након што је напунио 21 годину не смије промијенити спортско држављанство.

 Чувар мреже Ракова, рођен 11. априла 1998, бранио је посљедњи пут за младу репрезентацију БиХ 13. октобра 2020, са 22 године и 182 дана. Практично, изгубио је право да се нађе на списку селектора Србије, али истраживањем праксе у посљедње двије и по године, Ковачевићеви савјетници и тим Фудбалског савеза Србије пронашли су изузетке од правила, на којима инсистирају у тужби пред Арбитражним судом за спорт. Зато је и читав случај добио посебну драматику, наводи портал.

У допуни “спорног“ члана ФИФА правилника стоји и да правило не важи за играче, који су до 12. године живота имали пасош државе, чије спортско држављанство захтјевају. Одлука суда у Лозани биће обавезујућа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана