Знате ли зашто авиони најчешће лете на висини од 11.000 метара?

ГС
Foto: Илустрација

Према USA Today, уобичајена висина летења за већину комерцијалних авиона је између 33.000 (10.000 метара) и 42.000 стопа (ца. 13.000 метара), или између шест (9.000 метара) и готово осам миља (12.000 метара) изнад нивоа мора.

 Типично, авиони лете на висини око 10.000 и 11.000 метара.

Подручје се назива доња стратосфера, која је непосредно изнад тропосфере, најнижег дијела атмосфере, према УЦАР Центру за научно образовање. Летење у овом подручју има многе предности које га чине једним од водећих начина да путници стигну с једног мјеста на друго.

Највећи разлог за ову висину лежи у учинковитости горива. Ријетки ваздух ствара мање отпора, што значи да авион може потрошити мање горива како би одржао брзину.

Лет на већој надморској висини значи да авиони могу избјећи птице (обично), дронове и лаке летјелице те хеликоптере који лете на нижим висинама. Такође, смјер у којем ваш авион путује може утицати на висину на коју ће се попети. Авиони који лете према истоку летјеће на непарним висинама, а сви остали смјерови летјеће на парним висинама. Руте које иду у истом смјеру такође се често планирају тако да су авиони 1000 стопа (300 метара) један изнад или испод другога како би се избјегао судар.

Према USA Today, лет на већој надморској висини такође може да минимизира турбуленције. Надморска висина такође може пилотима дати једну драгоцјену предност када су у зраку: вријеме. Према Травелеру, ако се догоди нешто што би захтијевало хитно слијетање, висина даје пилотима много више времена да поправе ситуацију или пронађу сигурно мјесто за слијетање него да су у лаком авиону који лети на 3.000 метара, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана