Жене, храброст, мит: Највећа скулптура птице на свијету

Agencije
Жене, храброст, мит: Највећа скулптура птице на свијету

У Парку природе Џатају, налази се највећа скулптура птице на свијету, а осим што је симбол храбрости и мит по којем је настала, камена птица представља и сигурност и част жена.

Скулптура је дуга 61 метар, широка 46 и висока 21 метар. Налази се у Чадајамангаламу, у дистрикту Керала у Индији. У оквиру скулптуре, налазе се и музеји који посјетиоцима приближавају тај дио Индије, али и каква је она некада била.

Камену птицу направио је Раџив Анчал, који је осим скулптор и редитељ. Он је скулптуру направио на стијени за коју се везује мит из индијског епа Рамајана. У епу пише да је птицу Џатају убио сљедбеник божанства Шиве Равану.

Равану је биће са десет глава и тијела спојених у једно што представља шест шастри и четири веде. Равану је ранио птицу Џатају која је пала на стијену и умрла. Због овог вјеровања и највећа скулптура птице има само једно крило, јер јој је друго одсјечено.

Осим што представља индијски еп Рамајану, храброст, сигурност жена, ова скулптура птице Џатају представља и вријеме које је некада постојало, када су људи, животиње и птице живјели у миру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана