Због пандемије, наркомани у Словенији више поштују хигијену

Тањуг
Због пандемије, наркомани у Словенији више поштују хигијену

ЉУБЉАНА - Према резултатима извештаја словеначког института за јавно здравље, због пандемије корона вируса, корисници наркотика у тој земљи више се придржавају правила уредности и одржавања хигијене, употреба психоактивних средстава није у порасту, али се међу корисницима услуга центара за лијечење и спречавање наркоманије биљежи појачана анксиозност.

Како наводи агенција СТА, центри су морали да прилагоде свој рад у условима ограничења кретања, па су услуге замјенских терапија и тестирања урина на присуство недозвољених средстава обустављене, а консултације са штићеницима обављају се телефонским путем.

Према извештају, центру у Словењ Градецу током пандемије се за помоћ обратио повећан број зависника, што је, како се наводи, прије свега посљедица смањене доступности наркотика на тржишту, односно забране напуштања територија општина, која је укинута прошле седмице.

За неке кориснике, реинтеграција у друштво одложена је на одређено или чак неодређено вријеме, што представља додатни проблем, стоји у извештају.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана