Зашто у вријеме глобалне пандемије коронавируса људи гледају филмове катастрофе?

Агенције
Зашто у вријеме глобалне пандемије коронавируса људи гледају филмове катастрофе?

У вријеме глобалне пандемије коронавируса, појавио се један, наизглед, парадоксалан феномен ― људи у кућном карантину све више гледају филмове катастрофе и то оне које их подсјећају на њихово тренутно стање. Психолози тај феномен објашњавају ''терапијом расплашивања''.

Британски медији пишу да је у карантину порасло интересовање за филмовима катастрофе и да је ово вријеме „идеално за поновно гледање филмова који директно говоре о феномену ширења вируса”.

Филм за карантин - ''реално приказивање пандемије''

Као најочитији примјер наводи се филм катастрофе ''Зараза'' Стивена Содеберга чије је гледање (код куће) драстично порасло, док се, истовремено, на друштвеним мрежама повела прича о његовом ''невјероватно реалном приказивању пандемије'', преноси ''Гардијан''.

Филм из 2011. говори о измишљеној болести која убија 26 милиона људи. Дистрибутер ''Варнер Брос'' навео је да је ''Зараза'' тренутно најтраженији филм у њиховом каталогу, послије франшизе о Харију Потеру. Примјера ради, филм је у децембру прошле године, прије појаве коронавируса, био на 270. мјесту по популарности.

Међу филмовима катастрофе којима је знатно скочила гледаност је и ''Почетак'' (Outbreak) из 1995. године преноси ''Гардијан''. Терапија расплашивања ― филмови катастрофе

Клинички психолог Александра Јанковић оцењује за Спутњик да људи у оваквим временима гледају филмове катастрофе јер је то, на неки начин, ''терапија расплашивања''.

Изгледа парадоксално, али често кад су људи суочени са нечим што је страшно имају потребу да то обрађују, па чак и тако што ће гледати садржаје који им приказују врло слично стање, додаје она.

Топ листа филмова катастрофе

Првих девет филмова на листи су филмови катастрофе, док се посљедњих шест односи на катастрофе изазване вирусима.

1. 28 дана (режија Дени Бојл)

2. На плажи (режија Стенсли Крејмер)

3. Паклени торањ (режија Џон Гиљермин)

4. Пут (по дјелу Кормака Макартија, режија Џон Хикоут)

5. Дан независности (режија Роналд Емерих)

6. Титаник (режија Џејмс Камерон)

7. Земљотрес (режија Марк Робсон)

8. Дан послије (режија Николас Мејер)

9. Аеродром (режија Џорџ Ситон)

10. Ебола синдром

11. Касандрин пролаз (режија Џорџ Пан Косматос)

12. Вирус (режија Џон Брун)

13. Омега мен (режија Борис Сагал)

14. World War З (са Бредом Питом у главној улози)

15. Карантин (2008)

(Б92)

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана