Зашто пси нагињу главу?

ГС
Зашто пси нагињу главу?

На култној слици "Глас његова господара" теријер нагиње главу док слуша глас свог власника који долази из грамофона. Ова геста је позната многим власницима паса, али зашто пси нагињу главу?

У студији из 2021. објављена у часопису Animal Cognition, истраживачи у Мађарској провели су прво знанствено истраживање нагињања главе код паса. Открили су да пси могу нагнути главу док се присјећају детаља које сматрају значајнима, преноси Live Science.

Нагињање главе код паса је прилично познато понашање, али ме највише изненадило да то нитко прије нас није истражио”, каже главни аутор студије Андреа Соммесе, етолог (знанственик којк проучава природно понашање животиња ) на Свеучилишту Еöтвöс Лорáнд у Будимпешти.

Сомесе и његови колеге анализирали су видеозаписе из цијелог свијета у којима власници паса траже од својих љубимаца да им донесу играчку изговарајући њезино име. Иако 33 пса нису успјела научити имена нових играчака након три мјесеца вјежбања, седам надарених паса успјело је научити више од 10 имена тијеком тог времена, а једна женка бордер цоллиеја, Wхискy, точно је идентифицирала 54 играчке.

Док су проводили студију која се појавила у Сциентифиц Репортс, истраживачи су примијетили да је свих 40 паса накривило главе тијеком тестова. Знанственици су затим истраживали када су пси изводили ове нагибе.

У сљедећој студији Анимал Цогнитиона, знанственици су открили да су даровити пси нагнули главу у 43 посто случајева када су замољени да дохвате играчку по имену. Остали пси су накривили главу у само 2 посто ових случајева.

Не тврдимо да само надарени пси нагињу главу док типични пси то никад не чине”, рекао је Соммесе.

Типични пси такођер то раде, неки чешће од других, али у овој специфичној ситуацији, када власник тражи играчку по имену, само даровити пси показују лијеп нагиб.”

Ова открића сугерирају да је нагињање главе пса повезано са звуковима које су љубимци научили сматрати важнима.

Пси нагну главу у бројним ситуацијама, али чини се да то раде само када чују нешто што им је врло важно”, рекао је Соммесе. “Чини се да је ово понашање снажно повезано с перцепцијом звука, а то би могло бити нешто што раде када покушавају пажљивије слушати или можда када су мало збуњени, баш као што људи раде.”

Осим тога, истраживачи су открили да је страна нагиба била досљедна код надарених паса тијеком 24 мјесеца тестирања, али се фаворизирана страна разликовала од пса до пса. Ово сугерира да би једна страна мозга сваког пса могла фаворизирати менталну активност која је у позадини нагињања главе, истакнули су знанственици. Баш као што људи обично више воле користити једну руку него другу, многа понашања паса фаворизирају једну страну, попут шапе којом пси посежу за предметом, смјера у којем преферирају махање репом па чак и носницу коју више користе тијеком шмрцања, објаснили су.

Будућа истраживања могу истражити који други звукови или контексти могу изазвати нагињање главе код паса, рекла је Мониqуе Уделл, истраживачица интеракције људи и животиња на Свеучилишту Орегон Стате, која није судјеловала у студијама.

“Студије попут ове су важне јер нас подсјећају да ми, као људи, такођер морамо пуно научити о томе што нам псећи говор тијела комуницира”, рекао је Уделл за Ливе Сциенце.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана