Зашто професори математике заобилазе катедру

Милош Васиљевић
Зашто професори математике заобилазе катедру

Дефицит професора у Србији, прије свега математике, полако се пресликава и код нас. И док се с оне стране Дрине директори основних и средњих школа већ хватају за главу јер не могу пронаћи предаваче, а за алтернативом посежу у редове студената друге и треће године, у Српској је тек нешто мало боља слика.

Ниске плате, велика потражња за овим кадром у реалном сектору и у нашој земљи већ доводе до проблема, али ипак, према ријечима струке, још одолијевају јакој конкуренцији привреде која свршене професоре математике одводи далеко од катедре. Чест је случај да више њих заврши у банкама него у основним и средњим школама.

Декан Природно-математичког факултета (ПМФ) у Бањалуци Горан Трбић рекао је за “ Глас Српске”  да су ове академске године уписали 20 одсто више студената на ПМФ-у него лани, те да стање није још алармантно.

 - Раније је већина која заврши математику ишла у школу, а посљедњих година пола иде у привреду и банке, а половина у школе. Они који ово заврше, скоро да имају загарантован посао. Прилично је тешко завршити, а неки то знање уновче у компанијама гдје су боље плате - рекао је Трбић.

Према његовим ријечима, да би се сачувао овај кадар, потребна су улагања државе.

- Још имамо квалитетне кадрове. али очекујемо и већу интервенцију државе да се та дефицитарна занимања подрже. Стипендије и стимулације су рјешење, али и друге погодности могу сачувати овај кадар да не дођемо сви у проблем - рекао је Трбић. 

Са мишљењем декана сагласан је и шеф студијског програма за математику и информатику и продекан за науку на бањалучком ПМФ-у Душко Јојић. Он је нагласио да је професора све мање, али да за сада није критично.

- Већи проблем представља и оно мало што их има, јер неће да раде у школама. Једноставно, бољи су услови у рачунарским кућама па млади професори ријетко бирају школе као опцију. Они који заврше математику неће да иду да предају у школу - прича Јојић.

И нису то једини проблеми са којим се суочавају наше школске установе.

- Одлазе људи да студирају математику у Србију, али и иностранство. Стипендије постоје, али нису оне толико велике да би задржале људе. Све је мање дјеце, али и професора - казао је Јојић.

Како каже, математика је много важна у школи и битно је да су професори људи који то раде на квалитетан начин. Предсједник актива бањалучких средњих школа Љубан Бајић рекао је за “Глас Српске” да већ имају проблема са кадром.

- Плата професора математике, зависно од норме, креће се у распону од 1.200 до 1.400 марака, а они с обзиром на то какав је факултет који су завршили никако не могу бити задовољни. Плате у просвјети свугдје у свијету су мале, тако је и код нас. Не може се нешто епохално очекивати, да буду плате као у привреди. У великом смо проблему са професорима математике, али и физике. Проблем је што нема искључиво наставничких смјерова, како би ти људи радили само у школи. Некад је била Педагошка школа у Ријеци гдје су се инжењери школовали за рад у школама. Можда би требали размислити и у том правцу - рекао је Бајић.

Како каже, нешто ће се морати урадити о том питању, јер природно је да људи иду тамо гдје имају боље услове.

- Природно је, рецимо, ако је неко завршио Електротехнички факултет, да ће радити за бољу плату, а да неће радити у школи. Свједоци смо инфлације, а ако ради у школи, имаће скоро дупло мању плату него у неким фирмама, тако да не можемо ни кривити те младе људе - рекао је Бајић.

Статус

И у Хрватској је присутан феномен да, када студент заврши наставнички смјер, умјесто одласка у школу, иде у реални сектор. Разлози за то су, причају саговорници “Гласа” мање плата у школама те нарушен друштвени статус професора.

- У школама недостаје наставника. Све мањи број студената уписује наставничке смјерове, не попуњавају се ни све квоте. Из објективних разлога и они који заврше наставнички смјер не иду радити у школу, него у индустрију - кажу наши саговорници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана