Зашто имена најдеструктивнијих урагана често почињу латиничним словом „и“?

ГС
Foto: Танјуг

Како урагани добијају имена и зашто они најдеструктивнији често почињу латиничним словом „и“?

Ураган Ијан протутњао је западним дијеловима Кубе, а метеоролози кажу да ће све више јачати прије него што погоди Флориду. Осим своје деструктивне моћи, Ијан дијели још једну сличност са многим пређашњим разорним олујама и ураганима – исто почетно слово.

Ијан, Ирма, Ајрин (Irene), Ида, Ингрид су све имена снажних урагана који су се формирали претходних година и свима имена на енглеском почињу словом "I".

Именовање урагана треба да буде насумични процес, али је чак и у таквој пракси тешко игнорисати да неке од најгорих олука дијеле исту особину.

Како и када су тропске олује почеле да добијају имена

Аустралијски метеоролог Клемент Рег је устоличио тренд именовања тропских циклона. У 19. вијеку, Рег је почео да користи грчка слова и имена локалних политичара који му се нису допадали да идентификује урагане, наводи сајт Хистори.

Други метеоролози су касније схватили предности коришћења кратких, упечатљивих имена у комуницирању и преношењу информација о олујама које се брзо помјерају.

Почевши од 50-их година, надлежни у САД почели су да користе женска имена да идентификују и прате тропске олује. Мушка имена су на листу додата тек крајем 70-их година.

Сада, Свјетска метеоролошка организација ротира шест листа са по 21. именом да би одлучила како ће наредни ураган бити именован.

На почетку сваке олујне сезоне, СМО почиње од врха листе и наставља кроз њу по абецедном реду све док се сезона не оконча.

Баксузно слово "I"

Због тога ће девето име сваке олујне сезоне почети са словом "I", а метеоролошки ентузијасти уочили су занимљив образац – многе од њих су баш оне најснажније и најдеструктивније.

Када одређени ураган буде посебно разоран и узрокује много смрти, СМО „пензионише" његово име и повлачи га из листа.

И на листи „пензионисаних“ имена, најчешћа су она која почињу са словом "I" – чак 13.

Прошле године једино име које је повучено са листа било је Ида, смртоносни ураган који је узроковао десетине милијарди долара материјалне штете.

Вашингтон пост наводи да је могући разлог лоше репутације слова "I" зато што девети ураган обично долази на врхунцу олујне сезоне, па је већа шанса да буде деструктивнији, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана