За реконструкцију "Вучијака" потребно пола милиона КМ

Анита Јанковић-Речевић
За реконструкцију "Вучијака" потребно пола милиона КМ

ПРЊАВОР - Штале прњаворске ергеле су у изузетно лошем стању, док објекти за смјештај сијена, сламе и механизације уопште не одстоје, због чега је комплексу "Вучијак" неопходна реконструкција, за шта је потребно обезбиједити пола милиона марака.

У информацији о стању у јавној установи Ергела "Вучијак" Прњавор и приједлогу мјера за побољшање одстојећег стања, коју је припремило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, наводи се да је за финансирање те установе из буџета РС обезбијеђено 400.000 КМ, али да тај износ подмирује само плате и неопходне трошкове исхране и његе коња.

- Штале су у јако лошем стању, посебно за смјештај кобила и одгој подмлатка. Штала за смјештај кобила, која је уз главни објекат кључна за рад ергеле, нема кров, не служи својој намјени и потребно ју је потпуно реконструисати - наводи се у информацији Министарства пољопривреде и истиче да не одстоји ни простор за ујахивање и дресуру коња.

У поменутом документу стоји да би адекватни објекти омогућили максимално испољавање генетског потенцијала расе липицанера, те стварање употребне вриједности грла, као и оживљавање других активности, попут развоја коњичког спорта и туризма. 

- Ергела липицанског коња је дио биолошког насљеђа од интереса за Српску и управо је због угрожености, те стварања употребне вриједности популације преосталих грла на ергели, неопходно обезбиједити адекватне штале, простор за дресуру и ујахивање, као и осталу инфраструктуру. Према процјенама, за реконструкцију штале за кобиле и омад, штале за мушка приплодна грла те мањеже за дресуру и ујахивање грла потребно је 500.000 КМ - рекли су у Министарству пољопривреде.

Дио новца, како стоји у информацији, може бити обезбијеђен из властитих средстава ергеле продајом некретнина чија вриједност се процјењује на 200.000 КМ.

- Ергела "Вучијак" у урбаном дијелу Прњавора посједује некретнине које нису везане за ергелу, а имају значајну вриједност јер су на атрактивној локацији, а представљају непотребну имовину ергеле. За наведене некретнине Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове треба убрзано да заврши документацију која се односи на укњижавање са а.д. "Вучијак" на ЈУ Ергела "Вучијак" - кажу у Министарству пољопривреде.

Додају да је 300.000 КМ могуће обезбиједити додатним грантом који би у потпуности затворио планирану финансијску конструкцију, чиме би били створени сви неопходни услови за функционисање ергеле и њену пуну међународну афирмацију.

У поменутом документу стоји да је Ергела "Вучијак" предузела низ активности на афирмацији узгоја липицанца у Српској.  Урађена је ДНК анализа, а у току је и израда родословља за одстојеће родове и линије, што је услов за пуноправно чланство у свјетској асоцијацији узгајивача липицанца, чиме ова ергела стиче међународно признати статус.

Поред тога, представници ергеле и ресорног министарства су комплетирали материјал за номинацију Традиције узгоја коња липицанске пасмине у оквиру вишенационалне номинације уписа на УНЕСКО-ову Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа.

 

Узгој

Јавна установа Ергела "Вучијак" Прњавор основана је одлуком Владе РС 2015. године с циљем стварања и очувања генетског потенцијала липицанске расе коња у Српској.

Запошљава 15 радника и има у концесији 235 хектара земљишта, чиме су обезбијеђене довољне површине за узгој оптималног броја грла. "Вучијак" у свом власништву посједује 16 родова кобила и шест линија пастува липицанске расе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана