За албанску „бесу“ смо сви чули, а Срби имају своју ријеч

ГС
За албанску „бесу“ смо сви чули, а Срби имају своју ријеч

Нашу публику је серија "Беса" приковала за мале екране због узбудљиве приче и веома животних ликова.

Прича је пуна заплета, драматичних кулминација и шокантних расплета па није ни чудо што је једна од најгледанијих серија.

Оно што је привукло пажњу јавности је и ријеч „беса“, која се традиционално користи код Албанаца и најједноставније речено означава обећање. Међутим, то обећање је тврђе од камена и мора се испоштовати по сваку цијену јер част је част и никако се не смије прекршити, ма шта да се деси. Беса се често повезује и са обичајем крвне освете.

Међутим, и Срби имају такав обичај - завјет. Завјет је обећање које се даје и које не треба да се прекрши јер онда слиједи казна. Код нашег народа, завјет има коријен у хришћанству, односно православљу - завјетовати се може сваки хришћанин да празнује неког светитеља који пада у дан када му се нешто значајно, добро или лоше, догодило, када му је тај светитељ помогао. Такође, човјек се може завјетовати да ће помагати сиротињи, чинити хумане ствари, али када се једном завјетује треба то да испуни јер ако се то не деси, слиједи казна, наравно у религијском смислу јер се човјек завјетовао пред собом и Богом, преноси Курир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана