Youtube и Netflix смањују квалитет видеа

ГС
Youtube и Netflix смањују квалитет видеа

Највећа свјетска интернет видео платформа YоуТубе редуковаће квалитет стриминга првенствено за подручје земаља Европске уније у Велике Британије како би се избјегао престанак рада усљед закрчења саобраћаја, као последица чињенице да стотине хиљада људе раде од куће.

 

 

Ове мјере, које Гооглова видео платформа предузима од данас, у ЕУ и ВБ ће бити на снази у наредних 30 дана, када ће се анализирати њени ефекти.

"Примијенили смо мјере како бисмо аутоматски прилагодили наш систем тако да користи мањи мрежни капацитет. Наставићемо да сарађујемо са владама и локалним интернет провајдерима како бисмо минимизовали преоптрећења система, а да при томе не занемаримо квалитет корисничког искуства", рекао је портпарол Гооглеа у изјави за "ЦНН".

Након разговора челних људи Гоогле-а и YоуТубе-а, Сандара Пичаја и Сузан Војчицки са комесаром ЕУ за унутрашње тржиште Тјеријем Бретоном, најпопуларнија свјетска интернет платформа се обавезала да "привремено пребаци сав саобраćај на стандардне параметре".

Бретон је апеловао је на све стриминг платформе које су опративне на подручју земаља чланица ЕУ да снизе квалитет видеа како би се спријечило преоптерећење мрежа, у тренутку када толико број људи остаје код куће.

Управо то је у четвртак најавио и популарни стриминг сервис Нетфлиx, који је ће снизити квалитет својих видео садржаја за 25 одсто, преноси "Телеграф.рс".

Бретон је поздравио иницијативу Гоогле истичући да је важније сачувати квалитет функционисања интернета у вријеме пандемије вируса ЦОВИД19, од самог квалитета видео снимка.

Европска комисија је, до даљег, од Нетфлиx-а и осталих стриминг провајдера затражила укидање видеа ХД квалитета и омогуćавање приказивања садржаја само у СД квалитету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана