Власник фабрике плаћа више радницима који читају

Танјуг
Foto: Image by Lubos Houska from Pixabay

РИМ - Директор и сувласник фабрике грађевинског материјала „Ванончини”, из околине Бергама, Данило Дада одлучио је да награди своје раднике који читају књиге, пише лист „Коријере дела Сера”.

Он је основао читалачки клуб радника-зидара, а оне који прочитају књигу и представе је члановима клуба награђује са боном од стотину евра. Награда се удвостручује са следећом прочитаном књигом.

Данило Дада тврди да је на идеју дошао, јер је и сам пасионирани читалац од малена и да је на овај начин желео да допринсе културном развоју, али и професионалном напретку својих запослених.

„Функционише, и сам сам изненађен колико људи је заинтересовано. Бон од 100 евра је симболичан подистицај, делом да се покрију трошкови куповине прве, а затим и подстакне да купе и другу књигу”, каже директор Дада.

Вијест се вирално проширила свим друштвеним мрежама а о читалачком клубу зидара пишу и други италијански медији, који пример упоређују са некадашњим власником чувене фабрике за производњу писаћих машина „Оливети”, Адрианом.

Он је подсјећа лист „Коријере дела сера” сањао о фабрици која ће бити према мјери човјека, која ће се бавити не само производњом већ и општим благостањем и културом заједнице.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана