Вирус довео до пандемије лудила

Вељко Зељковић
Вирус довео до пандемије лудила

Широм Европе, од Хрватске и Словеније, преко Аустрије и Њемачке, до Холандије и Велике Британије, грађани протестују против “ковид” пропусница, нових корона мјера и закључавања, драконских казни за њихово непоштовање, спорних рестрикција у вези са кретањем и путовањем, али и најава о обавезном вакцинисању, а које би могло обухватити и дјецу и труднице. “Горе” градови, грађани се сукобљавају са полицијом, при том оптужујући власти за тиранију, аутократију и кршење основних демократских и људских права.

Рођена прије двије године у некој од мрачних кинеских шишмиш-пећина или тајних лабораторија, а онда ланчано “дистрибуисана” широм свијета, дјевојчица Корона, како одраста, све више, поред здравственог, постаје проблем и у другим сегментима наших живота, од оног друштвеног који изједа попут плућа зараженог човјека, а за који за сада нема адекватног “лијека”, а ни “кисеоника”, до политичког који удара у темеље појединих влада.

Бунтовници

На једној страни су “увијек-опозиционари”, они који заговарају основна људска права, слободе и поштовање постулата “свога тијела господар”, а с друге власти које инсистирају на “општем добру” и заштити система за одржавање живота једне државе - од здравственог до привредног.

За сада не постоји рецепт за рјешавање овог проблема, већ се, како разне алфа, бета, гама и делта сојеви вируса у таласима ударају, често иде у крајности, а које, опет, изазивају све већи народни бунт, претварајући корона пандемију, како су истакли саговорници “Гласа Српске”, у једну од највећих историјских пандемија лудила.

Она је огољела и разоткрила симптоме обољелих друштава, али и показала велику неукост оних који падају на разне теорије завјере који иду толико далеко да се чак тврди како ће власти појединих земаља почети да стављају вакцину против короне у пијаћу воду. Један Словенац је чак оборио све рекорде у примању вакцине против короне, примивши невјероватне 23 дозе. Иза његовог рекордног броја примљених вакцина не стоји страх од инфекције, већ је он за новац примао вакцине у име других особа.

Неповјерење

Медицинска струка има јасан став - да је људска раса полетно потрчала на вакцинисање против короне, као што је некад трчала на имунизацију против туберкулозе, парализе, богиња, колере или дифтерије, можда бисмо до сада корону измјестили из првих редова галерије наших живота. Овако, како кажу, само смо је измучили и дали јој прилику за мутације, те да полако, али сигурно постане дио наших живота, одређујући нам правила друштвеног понашања.

Међутим, због често неразумних потеза појединих власти, вирус је успио да мобилише велики број грађана правећи својеврсну и за сада нераскидиву коалицију са “бунтовницима” и широким спектром антиваксерских покрета, који долазе из различитих идеолошких праваца које спаја бијес, релативно висока склоност насиљу и генерално неповјерење према модерним тековинама, осим према тумачењу постулата “свога тијела господар”.

Према ријечима бањалучког социолога Ведрана Француза, пандемија је ударила на свјетски поредак разоткривајући све његове највеће слабости.

- Пандемија је отворила многобројне дебате, па и ону да ли демократија може да опстане ако не вјерујемо својим лидерима. Неповјерења има је одувијек, али га је корона повећала. Људи се оправдано питају зашто се нешто толико промовише уколико је добро. Све ово је на крају довело до праве пандемије лудила - каже Француз.

Појашњава да су поједине власти због политичких бенефита прешле црвену линију, али и искористиле појаву пандемије за доношење непопуларних и ванредних мјера које често нису биле демократске.

- У тим потезима су се могли препознати обриси ауторитативне власти. Стога је и ова пандемија разголитила многобројне лидере. Не смију се одузимати основна права, а која подразумијевају и да свако самостално одлучи да ли жели да прими вакцину или не. Мислим да прелазимо границу уколико намећемо људима одређене изборе и одлуке - истакао је Француз.

Аутократија

Предсједник Европског дефендологија центра Душко Вејновић сматра да вирус корона у здравственом смислу сигурно представља велику опасност, те да треба уважавати мишљења медицинске струке.

Гледано из политичког и друштвеног угла, Вејновић сматра да је пандемија изњедрила одређене аутократске режиме, који је врло често злоупотребљавају.

- Мислим да се људима мора оставити право да говоре, мисле, слободно доносе одлуке и указују на негативне ствари. Живот не смије стати, без обзира на околности које су нас задесиле, али исто тако власти не смију злоупотребљавати своје механизме и полуге власти уколико не постоји свеопшти консензус о томе. То је опасно и том се мора говорити. Медији морају више допринијети разобличавању свих ових изазова, избјегавајући да износе непровјерене информације - навео је Вејновић.

Према ријечима професора Неџада Башића, корона криза “подстакнута интеракцијом између ауторитарног популизма, национализма и пандемије”, показала је колико је човјечанство крхко и неспособно.

- Криза је драматично указала на све недостатности глобалног неолибералног поретка, неспособност и одсуство воље код глобалних и регионалних организација и институција, међународних форума, разних коалиција, и самог човјека, да се суоче са изазовима које носе нове глобалне промјене - поручио је Башић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана