Видљив утицај климатских промена и на храну: “Усијеви се преполовили, рибе све мање”

B92
Видљив утицај климатских промена и на храну: “Усијеви се преполовили, рибе све мање”

Због климатских промјена које би могле да изазову проблем са растом усијева и изумирање животиња и риба, можда ћемо морати да се опростимо од омиљене хране и пића.

Услијед глобалног загревања, земљиште погодно за узгајање кафе ће се до 2050. вјероватно преполовити. Очекује се да ће дивље врсте кафе потпуно изумријети до 2080. године, пише ББЦ. У Танзанији, једном од највећих извозника кафе, усијеви су се већ смањили на пола у протеклих 50 година.

За оне који мисле да могу да избјегну кризу тако што ће се пребацити на чај, научници у Индији имају лоше вијести: монсуни који „“његују” плантаже чаја постају све интензивнији и почели су да утичу на укус усијева. Зато се треба припремити на мање укусне, разводњене чајеве у блиској будућности.

Чоколада је дефинитивно неочекивана жртва глобалног загријавања, махуне какаа воле високе температуре и велику влажност, али оно што воле још више је стабилност. Биљке какаа су захтијевне баш као и биљке кафе, а свака промјена у температури, падавинама, квалитету земљишта, сунцу и брзини вјетра може да има драстичан утицај на жетву.

Узгајивачи у Индонезији и Африци су већ почели да се пребацију са узгајања какаа на стабилније усијеве, као што су палмино уље или дрво каучука. То ће у пракси лоше утицати на приступачну цијену чоколаде.

Што се тиче свакодневних мање захтијевних ствари као што су риба и кромпир и на њих ће утицати климатске промјене. Рибе су све мање и мање, пише ББЦ. Један од разлога за то је све нижи ниво кисеоника у океанима који се загријавају. Угљен диоксид, такође, чини морску воду киселијом, што значи да шкољкама све теже расте љуска.

Озбиљни докази су у мрежи - глобални улов је већ опао за пет посто. Они који лове рибу у Сјеверном мору уочиће да им је улов опао чак за трећину. Кромпири расту под земљом, али ће и они трпијети захваљујући све чешћим сушама. Само једно врело љето 2018. у Великој Британији је утицало да се род кромпира смањи за четвртину, док се сваки појединачни плод смањио за три центиметра, пренијели су британски медији.

Индустрија коњака у југозападној Француској стара 600 година је у кризи. Све више температуре чине да је њихово грожђе преслатко за дестиловање. Произвођачи избезумљено траже погодне замјене, трошећи на стотине хиљада евра сваке године на истаживање, али са мало успјеха до сада.

Мало даље на сјеверу, у Шкотској, произвођачи вискија се такође хватају за главу. Глобално загријавање је смањило залихе свјеже воде због суша. Прошлог љета, многи произвођачи вискија су били присиљени да угасе производњу, а метереолози упозоравају да екстремни временски услови постају све учесталији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана