Велико откриће изгубљених цивилизација - испод прашуме Гватемале откривен град Маја

ГС
Велико откриће изгубљених цивилизација - испод прашуме Гватемале откривен град Маја

Истраживачи су открили рушевине великог града Маја старог 2.000 година који се налази испод прашуме. Град је лоциран током истраживања северне Гватемале из ваздуха.

Откривена насеља налазе се на простору од око 1.683 квадратних километра. Смјештена су у карстне облике рељефа у басену Mirador-Calakmul.Тим истраживача из САД, Француске и Гватемале на локалитету је уочио да су насеља била прилично збијена, што је употпунило неке од ранијих доказа о раним мезоамеричким мјестима насељавања.

Око 1.000 скривених насеља Маја пронађено је у сјеверној Гватемали захваљујући ласерском скенирању названом ЛИДАР (Light Detection and Ranging). То је  једна од најмодернијих технологија и једна од најбрже растућих технологија у поступцима прикупљања и обраде просторних информација. Други назив за ЛИДАР је оптички или ласерски радар.  

У извјештајима се наводи да су откривена мајанска насеља имала куће, спортске терене и вјерске, церемонијалне и грађанске центре, као и широку мрежу насипа и канала који су их повезивали.

„Многа од ових насеља показују политички, друштвену и географску повезаност са другим насељима у непосредној близини, што је резултирало консолидацијом у најмање 417 древних градова и села са препознатљивим границама локалитета", навели су истраживачи у својим објављеним радовима.

Претпоставка је да су сва насеља чинила државу сличну краљевству

„Налази откривају да је за изградњу оваквих објеката било потребно познавање многих вјештина (људи који су знали да направе креч и малтер, архитекте које су цртале и читале скице, а претпоставка је да су насеља имала правне и верске званичнике)", навели су истраживачи.

Такође постоје докази о паметним системима за одводњавање и сакупљање воде, који омогућавају лакше кретање воде између насеља у временима суше или поплава - нешто за шта се зна да су људи Маја били стручњаци.

Систем за ваздушно скенирање заснован на светлости помаже научницима да могу лако да „завире" испод шумских крошњи и других врста вегетације, као и до чврстих подземних структура. ЛИДАР се током последњих година интензивно користио за откривање камбоџанских градова и амазонских села. Ова технологија је открила и ову мајанску цивилизацију.

У будућности можемо очекивати још открића из овог дела света, као и више скривених мјеста која ће открити ЛИДАР.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана